KOSOVSKA MITROVICA – Valjdet Deva, koji tvrdi da je unuk Džafera Deve, nacističkog saradnika za vreme Drugog svetskog rata, zahteva od Skupštine tzv. Kosova povratak porodične imovine koja je oduzeta navodno njegovom dedi.

Poznavalac istorije Kosovske Mitrovice i univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu tvrdi,međutim, u izjavi za Tanjug da Valjdet Deva nije direktni potomak Džafera Deve.

Džafer Deva je po istorijskim podacima, sarađujući sa nacistima za vreme Drugog svetskog rata, snosio najveću odgovornost za progon Srba, Jevreja i drugih nealbanaca sa Kosova i Metohije.

“Tražim da se imovina Džafera Ibrahima Deve i Ćazima Ibrahima Deve, oduzeta od strane Suda okupacione Srbije, koja se sada koristi kao javna svojina, vrati potomcima i rođacima Džafera i Ćazima Deve. O vlasništvu sam priložio kompletnu dokumentaciju, kao što su zapisnici sudskog postupka protiv Džafera i Ćazima Deve, kao i rešenja o oduzimanju imovine, u kojima su Džafer Deva i Ćazim Deva proglašeni neprijateljima Srbije i Jugoslavije i komunističkog režima”, napisao je Valjdet Deva koji živi u Švedskoj, na svom Fejsbuk profilu.

S druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka iz južnog dela Kosovske Mitrovice, Spahiu kaže da spomenuti Valjdet nema veze sa Džaferom Devom.

“To je jedan običan prevarant i nema nikakve veze sa Džaferom koji ima direktne potomke u Americi”, tvrdi Spahiu.
Džafer Deva je bio ministar unutrašnjih poslova Albanije 1943. i 1944. godine i jedan od članova Druge prizrenske lige, formirane za vreme Drugog svetskog rata, sa istim idejama kao i Prva.

I jedna i druga su kao osnovni cilj imale stvaranje Velike Albanije, koja je trebalo da obuhvati delove Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke.
Prošle godine je Ministarstvo kulture u Prištini, u okviru projekta finansiranog od Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Evropske unije, odlučilo da renovira kuću Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice i pretvori je u kulturni centar.

Posle žestoke reakcije međunarodnih antifašističkih organizacija, jevrejskih društava, srpskih istoričara i političara, stranih ambasada, medija koji izveštavaju na srpskom, srpskih i nekoliko albanskih organizacija civilnog društva sa Kosova i Metohije, UNDP i Evropska unija su odustali od finansiranja.

„Veoma sam zabrinut zbog planova za obnovu kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog saradnika i protagoniste zloglasne SS divizije Skenderbeg. Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti”, poručio je tada na tviteru nemački ambasador u Prištini, Jern Rode.

Istoričar iz Tirane, Ali Paskal Milo, opisao je Džafera Devu kao najkompromitovaniju pronacističku osobu među Albancima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, tvrdeći da državni arhiv u Tirani poseduje dokumentaciju za takvu tvrdnju i za, kako je napisao “Devino zločinačko delovanje”.

Pre nekoliko godina, Evropska unija je finansirala renoviranje kulturnog centra, takođe u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji i sada nosi ime Redžepa Mitrovice, predsednika vlade takozvane Velike Albanije za vreme Drugog svetskog rata, u kojoj je Džafer Deva bio ministar.

indeksonline.rs/Tanjug