KIJEV/MOSKVA – KOMANDANT UKRAJINSKIH SNAGA za specijalne operacije, Viktor Horenko, rekao je da je situaciju u Bahmutu složena, nakon što je posetio trupe na terenu, saopštila je danas Vojna komanda Snaga za specijalne operacije.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov rekao je u utorak da se o situaciji u Bahmutu razgovara na svakom sastanku štaba vrhovnog komandanta, koji se održava dva ili tri puta nedeljno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao je u utorak sastanak štaba na kojem se razgovaralo o situaciji „u najsloženijim pravcima“, preneo je TAS S.

Savetnik vršioca dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Jan Gagin, rekao je 18. aprila za TAS S da ruske snage kontrolišu gotovo 90 odsto teritorije Bahmuta.

UKRAJINSKE TRUPE trpe teške gubitke u bici za Bahmut, zato što generalštab nije pripremio grad za odbranu, tvrdi bivši zamenik komandanta ukrajinskih snaga za specijalne operacije, general Sergej Krivonos.

“Plaćamo groznu cenu za ovaj grad. Radi se o tome da su neki oficiri iz komande načinili greške i nisu pripremili grad za odgovarajuću odbranu”, rekao je Krivonos, bivši zamenik sekretara Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu, kako prenosi TAS S.

U intervjuu za Kanal pet, ukrajinski general kaže da odbrana prilaza Bahmutu i samog grada nije bila dobro pripremljena, što je rezultiralo teškim gubicima.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinska vojska je trebalo da se povuče iz Bahmuta u februaru.

On tvrdi i da vlada u Kijevu ima velikih problema s obukom mobilisanih vojnika.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski nastoji da skrene pažnju sa situacije u Bahmutu tako što izvodi lažnu ofanzivu samo za pokazivanje u oblasti Zaporožja, rekao je danas član glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti, Vladimir Rogov.

Rogov je istakao za TAS S da je jasno da je za Ukrajinu ključno da pokvari proslavu Dana pobede u Rusiji 9. maja i da bi Kijev mogao da pokuša „da postigne neke uspehe u oblasti Zaporožja i pokrene neke akcije nekoliko dana pre proslave“.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski izjavio je da se „niko ne može osećati bezbedno“, osim ukoliko Rusija nije poražena i pozvao da se rat završi, kako je naveo, „novim Nirnbergom“.

“Svaka manifestacija ruskog terora, svaki dan agresije je dodatni argument da se sve ovo mora završiti u Tribunalu – u novom Nirnbergu protiv rusizma, protiv onih koji uništavaju živote i ljude, koji koriste projektile protiv muzeja i navođene bombe protiv crkava”, napisao je Zelenski na Telegramu.

UKRAJINA SARAĐUJE sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) i američkim kompanijama na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima, objavio je Rojters, pozivajući se na visoke zvaničnike.

Ukrajinske vlasti prikupljaju digitalne informacije sa bojišta i ukrajinskih gradova, rekao je specijalni agent FBI, Aleks Kobzanjec.

„Prikupljanje tih podataka, analiza tih podataka, rad na tim podacima je nešto u čemu FBI ima iskustvo“, rekao je Kobzanjec u utorak na konferenciji o sajber bezbednosti u San Francisku.

On je istakao da taj posao uključuje ispitivanje podataka iz mobilnog telefona, forenzičke analize uzoraka DNK, kao i analizu delova tela sa bojnih polja.

indeksonline.rs/Tanjug