BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu okrivljeni-saradnik Nikola Spasojević je danas, na suđenju organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkvića, rekao da je Belivuk iz drugog puta sekirom ubio Aleksandra Gligorijevića.

Spasojeić je naveo da je tokom ubistva Gligorijevića kosio dvorište kako se ne bi čulo šta se dešava u kući u Ritopeku, ali je, kako tvrdi, čuo jedan tup udarac i jauk, nakon čega je usledio drugi udarac.

Kasnije je, tvrdi Spasojević, saznao da Belivuk prvim udarcem sekire po vratu nije ubio Gligorijevića, nego iz drugog puta.

Miljković je zatim zvao Spasojevića da vidi telo Gligorijevića, koje je prema rečima Spasojevića, bilo u koritu iseckano po nogama, dok je ubijenom muškarcu na leđima bilo urezana reč “izdaja”.

“Miljković mi je tada rekao – priđi kume pogledaj i rekao mi – ovako kume izdajnici prolaze. Nakon čega sam ja rekao ‘dobro, da li mogu sad da izađem’, a potom sam izašao na svež vazduh”, rekao je Spasojević i dodao da je tom prilikom Miljković slikao Gligorijevićevo telo.

Spasojević je potom ispričao da ga je Belivuk pozvao na letovanje u Grčku, na šta je odgovorio da nema novca, a Belivuk mu je rekao da će on to rešiti.

Kako je detaljno ispričao, Spasojević je tada došao sa svojom tadašnjom devojkom u Grčku, gde je Belivuk bio sa ženom i dvoje maloletne dece.

Ubrzo po dolasku, Belivuk je Spasojeviću objasnio da treba da nađu Alana Kožara na ostrvu Krf i da ga likvidiraju kada ga pronađu.

U tom ubstvu je trebalo da učestvuju i Nebojša Janković koji je takođe bio tamo, jedan momak iz Crne Gore koji je na “Skaju” bio “Student” i još jedan “ćelavi stariji Crnogorac”.

Spasojević je naveo da mu je čovek sa nadimkom “Kortez” doneo lažna dokumenta na ime Marko Salopek, ali je Spasojević ipak odustao od likvidacije, jer je čamac kojim su hteli da idu do Krfa imao GPS lokator.

Nakon što je ova grupa odustala od tog ubistva, Belivuk je rekao Spasojeviću, kako on tvrdi, da ode do Soluna po grupu msuskaraca koji će tu likvidaciju izvršiti, a među kojima su bili “Rosi”, “Giba” i još dva muškarca.

Pričajući svoja saznanja o ubistvu Gorana Veličkovića, Spasojević je rekao da je njemu glavu odsekao Miljković, kao i da je pre toga, dok su se zajedno vozili do Ritpeka, Miljković rekao “Velja je obećao Goksiju da će ga brzo ubiti”.

Veličkovićevo telo, kako je ispičao Spasojević, nisu istog dana isekli i samleli, već sledećeg.

Svedok-okrivljeni je naveo da je i on u tome učestovao i da je njemu tokom mlevenja tela bilo muka, jer su to bili nesnosni mirisi i da je hteo da povraća, zbog čega mu se Belivuk smejao.

Sudija je odredila pauzu od 30 minuta nakon koje će Spasojević nastaviti svoje izlaganje.

indeksonline.rs/Tanjug