NIŠ – U Nišu je danas obeležena godišnjica prvog nacističkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, u kojem je 400 stanovnika izgubilo život a preko 500 ranjeno.

Pomenu i polaganju venaca prisustvovali su gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, njena zamenica Dušica Davidović, kao i komandant Kopnene vojske, general-pukovnik Milosav Simović i načelnik niške policije Jovica Stojmenović.

Predsednik skupštine SUBNOR-a Grada Niša Vidimir Veljković rekao je na obeležavanju godišnjice nacističkog bombardovanja iz 1941. godine da mladi treba više da znaju o stradanjima Niša kroz istoriju i da o tome treba više govoriti.

“Niš je u istoriji mnogo stradao, to mladi treba da znaju i da bi se više poštovalo, u ovom trenutku treba daleko više i govoriti. Jer Niš je slobodarski grad, i večno će takav ostati”, poručio je on povodom obeležavanja 8. aprila.

Veljković je podsetio da je bombardovanje u kome je učestvovalo 40 bombardera i 20 lovačkih aviona počelo ujutru dejstvom pre svega po železničkoj radionici u kojoj je radilo 1.000 ljudi.

Rekao je da je reč o surovoj odmazdi Hitlera u kojoj je pored žrtava bilo i porušenih zgrada.

Veljković je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata Niš bio najbombardovaniji grad u Srbiji a i u bivšoj Jugosalviji.

Rekao je da je u dejstvima savezničke avijacije po nemačkim objektima u Nišu 1943. i 1944. godine poginulo 1.800 Nišlija a preko 500 je ranjeno.

indeksonline.rs/Tanjug