KIJEV/MOSKVA – Ukrajinske snage rade na jačanju defanzivnih linija i pozicija duž granica sa Belorusijom i Rusijom, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo odbrane, citirajući generala-poručnika Serhija Najeva, komandata združenih snaga Ukrajine.

UKRAJINICI su danas obeležili prvu godišnjicu raketnog napada na železničku stanicu Kramatorsk na istoku Ukrajine, kada je ubijeno 58 ljudi, među kojima i nekoliko dece, preneo je “Gardijan”.

Napad se dogodio 8. aprila 2022. godine, kada je na stanici bilo mnogo civila koji su čekali evakuaciju.

U MOSKVI je danas sahranjen poznati vojni bloger Vladlen Tatarski, koji je ubijen prošle nedelje u bombaškom napadu u kafiću u Sankt Peterburgu.

Desetine ožalošćenih, uključujući i Jevgenija Prigožina, lidera Vagnera, bili su na sahrani.

Istražitelji u Rusiji optužili su Darju Trepovu (26) iz Sankt Peterburga za teroristički napad u kojem je ubijen Tatarski.

PREDSEDNIK RUSKOG Nacioanlnog instituta Kurčatov, Mihail Kovalčuk, izjavio je danas da će SAD morati još dugo da sustižu Rusiju po pitanju nuklearnog naoružanja, “a posebno po pitanju razvoja hipersoničnih tehnologija”.

“Naš vojni budžet je manji od 50 milijardi dolara, dok Amerikanci imaju više od 800 milijardi. Naš vojni budžet je skoro 20 puta manji. Ali, prvi put smo ih premašili. Oni nemaju hipersonike, u nuklearnom pogledu, ispred smo. Uvek smo ih sustizali, a sada nas još dugo neće stići”, rekao je on, prenela je RIA Novosti.

UKRAJINSKI DRŽAVNI vojni konglomerat Ukroboronprom objavio je 8. aprila da će u saradnji sa Poljskom grupom za naoružanje (PGZ) zajedničko renoviranje tenkova T-64 iz sovjetske ere.

Prema sporazumu koji su potpisali Ukroboronprom i PGZ, proizvođač Bumar-Labedi počeće sa popravkom i renoviranjem tenkova T-64 u gradu Glivice na jugu Poljske, navodi “Kijev independent”.

Planirano je da se program proširi na popravku tenkova T-72 i RT-91.

Prema saopštenju, sličan program tehničkog održavanja planiran je i za tenkove “leopard 2”.

indeksonline.rs/Tanjug