KIJEV – SEKRETAR UKRAJINSKOG SAVETA za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov izjavio je da je Ukrajina ta koja odlučuje o kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Danilov je ta televiziju TSN rekao da konačnu odluku o tome kada će na frontu doći do određenih vojnih akcija donosi Ukrajina.

Prema njegovim rečima, sa pojedinostima koje se tiču strateških pitanja upoznat je vrlo uzak krug ljudi, a odluka će biti doneta uzimajući u obzir sve okolnosti u tom trenutku.

SLOVAČKA JE PREDALA svih 13 borbenih aviona MiG-29 koje je obećala Ukrajini, saopštilo je slovačko ministarstvo odbrane, preneo je Rojters.

Slovačka se pridružila Poljskoj u obećanjima da će slanjem aviona pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije u martu i isporučila je prva četiri aviona prošlog meseca.

UKRAJINSKE SNAGE PRONALAZE sve veći broj komponenti iz Kine u ruskom oružju koje se koristi u Ukrajini, rekao je Rojtersu viši savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U “oružju pronađenom na bojnom polju nastavljamo da nalazimo različitu elektroniku”, rekao je Vladislav Vlasjuk, koji savetuje šefa kabineta predsednika o politici sankcija.

“Trend je sada da ima manje komponenti zapadne proizvodnje, ali više, nije teško pogoditi koja zemlja je
napravila komponente”, istakao je on.

UKRAJINSKA DRŽAVNA TELEVIZIJA Suspilne, prenela je da je u poslednja 24 sata “ruska vojska pucala 56 puta na 16 naseljenih mesta u regionu Zaporožja: 46 artiljerijskih udara, četiri vazdušna udara, četiri napada uz upotrebu bespilotnih letelica i dva napada višestrukim raketnim sistemom (MLRS), preneo je “Gardijan”.

U posledicama granatiranja povređen je muškarac, izvestila je ukrajinska televizija.

OD ŠEST DO osam eksplozija potreslo je juče grad Zaporožje koji kontroliše Kijev, rekao
je Vladimir Rogov, lider pokreta “Mi smo zajedno sa Rusijom”, preneo je Tass.

“Danas, od oko 21.42 po moskovskom vremenu, čula se serija eksplozija u regionalnom centru Zaporoške oblasti, koju je privremeno okupirao režim ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Čulo se najmanje 6-8 eksplozija u različitim okruzima”, napisao je on na svom Telegram kanalu.

List Strata izvestio je da je nekoliko eksplozija potreslo grad Zaporožje koji kontroliše Kijev.

indeksonline.rs/Tanjug