KIJEV/MOSKVA – Ukrajina je morala da promeni neke vojne planove nakon što su procurela poverljiva dokumenta Pentagona, rekao je za CNN izvor blizak ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Američka medijska kuća navela je da je pregledala 53 dokumenta koja su procurela, od kojih deluje da su svi sastavljeni u periodu između polovine februara i početka marta.

Jedan dokument otrkiva da su SAD špijunirale Zelenskog.

“To nije iznenađenje”, rekao je izvor blizak Zelenskom.

LIDER samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin posetio je Arthomovsk (Bahmut) u Ukrajini, nazvavši ga “oslobođenim gradom”.

“Ovde, u našem Artjomovsku, oslobođeni od Vagnera… Ovo je kratak pregled, očekujte da vidite više u video snimku na našem kanalu. Naše jedinice nastavljaju da oslobađaju ruske zemlje”, rekao je Pušilin i objavio snimak na Telegramu.

Pušilin je dodao i da ukrajinska komanda “ne štedi svoje jedinice u Arjomovsku, šaljući ih pravo u klanicu”, preneo je TAŠ.

VLASNIK TVITERA Ilon Mask odbio je da izbriše tvit zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, u kojem je u više tačaka naveo ”zašto Ukrajina nikom nije potrebna”.

Kako prenosi TAS S, jedan od korisnika Tvitera skrenuo je pažnju Masku na tvit koji je Medvedev objavio u subotu, na šta je američki milijarder odgovorio da su sve vesti ”u određenoj meri propaganda”, i da ljudi treba sami da donose odluke.

Mask je naveo da njegova platforma nema za cilj da ograniči, niti da promoviše naloge ruskih državnih zvaničnika.

PATRIJARH MOSKOVSKI i cele Rusije Kiril izjavio je da Zapad i Rusija ne dele iste vrednosti, što je, kako je naveo, dovelo do vojnog sukoba u Ukrajini.

“Zadatak Zapada je bio da uzmu Rusiju golim rukama, bez ikakvog rata, da je zavaraju, uvuku u svoj svet, usade joj svoje vrednosti”, rekao je ruski patrijarh u nedelju posle liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, prenela je RIA Novosti.

VIŠE OD 100 dronova “bajraktar-TB” koji su poslati Ukrajini, uništeni su tokom specijalne operacije, rekao je ruski general-poručnik Andrej Demin, komandant protivvazdušne odbrane i zamenik komandanta ratnog vazduhoplovstva.

“Praktično, nema razlike između borbe protiv strateških dronova kao što su američki ‘global hok RQ-4’ ili ‘riper MQ-9″ ili turski operativno-taktički ‘barjaktar-TB’. Uništavanje više od 100 ‘bajraktara’, poslatih Ukrajini tokom specijalne vojne operacije, evidentan je dokaz”, rekao je Demin za “Krasnaju zvezdu”.

UKRAJINSKI GENERALŠTAB saopštio je danas da se nastavljaju žestoke borbe sa ruskim snagama oko Bahmuta i ​​Avdijevke.

Generalštab navodi da ruske snage nastavljaju da glavne napore usmeravaju na izvođenje ofanzivnih operacija na pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da je tokom proteklog dana odbijeno više od 40 napada ruskih snaga.

indeksonline.rs/Tanjug