SAN FRANCISKO – Američki sud je utvrdio da je FBI 278.000 puta nepropisno tražio informacije iz nacionalne baze podataka o stranim obaveštajcima tokom nekoliko godina, uključujući i podatke o Amerikancima osumnjičenima za zločine, saopšteno je u sudskoj presudi.

Presudu je doneo Sud za nadzor stranih obaveštajnih službi, a objavila ju je Kancelarija direktora nacionalnih obaveštajnih službi (ODNI), preneo je Rojters.

FBI je interesovao potencijalni strani uticaj na određene događaje, poput nereda na Kapitolu 6. januara 2021. godine i nakon protesta 2020. godine zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, naveo je sud.

Obaveštajna baza podataka prikuplja digitalne i ostale informacije o pojedincima.

Član 702 amandmana iz 2008. na Zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi (FISA) iz 1978, legalizovao je tajni program prisluškivanja, koji je odobrila Bušova administracija, dozvoljavajući američkim obaveštajnim agencijama da prate poruke iz inostranstva koje se šalju preko američkih mreža, poput Gugla.

Međutim, sud je utvrdio da je FBI prekršio pravila FISA, posebno prilikom kriminalnih istraga u periodu između 2016. i 2020. godine, jer, kako se navodi, “nije bilo racionalnog razloga da očekuju da će naći dokaze o zločinima ili o radu stranih obaveštajnih službi”, iako je FBI verovao da postoji osnova za tako nešto.

indeksonline.rs/Tanjug