MOSKVA – Kriza u Ukrajini mogla bi da se završi tako što će Sjedinjene Američke Države napustiti svoje saveznike, u virtuelnom ponavljanju događaja iz Egipta i Avganistana, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal Cargrad, koji je danas u postavljen na sajt Ministarstva spoljnih poslova.

On je podsetio da su SAD “napustile bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka” i okrenule leđa “avganistanskom rukovodstvu na koje su se oslanjale tokom 20-godišnje okupacije te zemlje”.

“Nadam se da će današnji političari obratiti pažnju na relevantnu istoriju i pogledati kako mogu da se razvijaju odnosi sa hegemonom koji želi da se nametne u ovom svojstvu svima”, poručio je Lavrov.

On nije isključio mogućnost da bi ukrajinska kriza mogla da se završi na sličan način.

“Mnogi politički analitičari su pisali o tome. Oni predviđaju da će cela ova kriza trajati onoliko dugo koliko je potrebno Amerikancima. Ovi ljudi će ostati na vlasti onoliko dugo koliko su tamo potrebni SAD”, rekao je Lavrov.

Komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je Rusija pretrpela geopolitički poraz u Ukrajini i da postaje zavisna od Kine, Lavrov je ocenio da se Makron oseća kao vazal SAD, ali ne može ništa da uradi povodom toga.

“Makron mora da se oseća bespomoćno jer godinama priča o strateškoj autonomiji Evropske unije. Oseća se kao vazal Sjedinjenih Država i to mu je neprijatno. Svaka mu čast na tome, ali neće biti u stanju da uradi bilo šta povodom toga”, istakao je Lavrov.

On je napomenuo da to što Rusija od 2001. godine širi svoje odnose sa Asocijacijom država jugoistočne Azije ASEAN, Indijom i Kinom ne znači da se Moskva “okrenula” od Zapada, već da je to učini Zapad, nametanjem svojih interesa svima ostalima.

“Kada su odnosi sa zapadnim zemljama krenuli nizbrdo, objektivno je rasla relativna težina naše istočno orijentisane politike. Tim pre što, bez obzira na njen udeo u spoljnim odnosima Moskve generalno, ukupan obim naših odnosa sa Kinom je na rekordno visokom nivou”, rekao je visoki diplomata.

Međutim, po rečima Lavrova, Rusiji je trebalo mnogo vremena da razvije kooperativni odnos sa Kinom.
On je takođe rekao da je Rusija uvek bila evro-pacifička sila i da je Moskva oduvek sarađivala sa svima koji su to hteli na osnovu uzajamnog poštovanja i koristi.

“Kada je Zapad bio spreman za ravnopravnu saradnju, činilo se da su postojale svetle perspektive za stvaranje zajedničkog ekonomskog, humanitarnog i bezbednosnog prostora od Atlantika do Pacifika”, naglasio je ruski šef diplomatije.

On je poručio da će Rusija ostaje otvorena za saradnju sa svima.

indeksonline.rs/Tanjug