BEOGRAD – Predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković rekao je danas da je policija i juče i prekjuče brzo reagovala i da su se poneli kao profesionalci, uradili odličan posao, iako je zločinac poznavao teren odlično, jer je odrastao na tom terenu, kao i da se nada da će za ovakve zločince biti uvedena smrtna kazna.

On je komentarišući za Tanjug zločin u Mladenovcu i u OŠ ” Vladislav Ribnikar” rekao da je mnogo teže za rad policiji da uhati počinioca koji poznaje okruženje.

“Zločinac je poznavao odlično teren i vidimo da se njegova majka nalazila u Kragujevcu i kako je došao do Kragujevca. Ovo je poražavajuće, jer se dešava u trenutku kada smo svi zavijeni u crno i u ovom zločinu su stradali jedan brat i sestra i ta porodica je ugašena, zamislite kako je njihovim roditeljima”, rekao je on.

Dodao je da je ponosan što ga je policija uhapsila živog i dodao da narod treba da vidi koji je to profil žločinca, kakav je on.

Ističe da je imao mnogo podataka o njemu (počiniocu iz Mladenovca) i da se sa oružjem već slikao po društvenim mrežama, a da na to nijedan građanin nije reagovao, niko nije prijavio Visokotehnološkom kriminalu pri MUP-u.

“Ja sam dobio mnogo podataka o njemu, da je pištoljem ‘glog’ svirao harmoniku i da je to postavljao na internetu, a niko nije reagovao, a trebao je pre svega prvi građanin koji je video da pozove za Tehnološki kriminal da se locira, jer oni rade po pozivu”, dodao je on.

Istakao je da je on čovek preventive i da je i on kao i predsenik Srbije Aleksandar Vučić, ranije predlagao uvođenje smrtne kazne.

“To je preventivni način da zaplašimo, ono što je meni teško je da je predsednik pokušao, ali su rekli ne, jer se opet pojavio sindrom sta će drugi reći”, objašnjava on.

On dodaje da je otac neposredni zločinac, jer je učio dete da puca i trenirao ga.

“Ja sam svoju decu učio da treniraju sport, a ne pucanje”, rekao je on.

Marković ističe da smo sada otvorili Pandorinu kutiju time što su deca čula da za svoje zločine ne snose krivičnu odgovornost.

“Posle takvih stvari dešava nam se da ćemo se bojati od dečaka ili devojčica, da će nas ubijati po Beogradu, jer je neko rekao sa Pravnog fakulteta da su oni krivične odgovornosti oslobođeni”, dodao je on.

Bitno je, istakao je Marković, da se preventivno deluje i da svi moramo u ovakvim situacijama da budemo složni, kao i da su potrebni malo teži zakoni, kao na primer u istočnim zemljama ili u Turskoj.

“Puškom treba da se branimo od neprijatelja, a ne da rađamo zlikovce”, rekao je on.

indeksonline.rs/Tanjug