BEOGRAD – U Višem sudu u Beogradu danas je za 14. jun odloženo suđenje policijskom generalu Dragiši Simiću, optuženom za trgovinu uticajem i zlupotrebu službenog položaja.

Ovo suđenje krenulo je ispočetka u septembru prošle godine zbog promene predsednika sudskog veća, a danas je sud doneo rešenje da se čitaju iskazi svedoka koji su ispitani pred prethodnim sudijom, a pošto na ovo rešenje postoji pravo žalbe, suđenje je odloženo.

Simić je danas prisustvovao suđenju.

Prema navodima iz optužnice Simić se tereti da je više puta izvršio trgovinu uticajem i dva krivična dela trgovina uticanjem u podstrekavanju, dok se ostali pripadnici MUP-a terete optužnim aktom za zloupotrebu službenog položaja.

Simić se prema optužnici tereti da je koristeći svoj službeni položaj, odnosno to što je general policije, kao i pretpostavljeni uticaj kao nekadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije, policajcu Dejanu S. i komunalnoj policajki Jeleni S., naložio da tokom radnog vremena izvrše potragu i opserviranje “porše panamere” koji je njegov prijatelj prodao preko Simića 2018. drugom kupcu za 50.000 evra.

Sumnja se da je kupac ostao dužan da isplati 20.000 evra koje je preko Simića trebalo da da prodavcu.

Dejan S. i Jelena S. su,kako se sumnja, tragali za vozilom, a Jelena S. ga je i pratila u saobraćaju, te kada su ga pronašli, javili su Simiću gde se nalazi.

Prema optužnici Simić je sa jednim muškarcem otišao na mesto gde se nalazi automobil i koristeći rezervni krug premestili vozilo na drugu lokaciju, nakon čega je kupac preko Simića kao posrednika isplatio deo novca koji je dugovao za automobil.

Takođe, kako je precizirano u optužnici, muškarci koji su činili prekršaje zvali su Simića na telefon, a on je saobraćajcima govorio da je “po PS-u sve” nakon čega su ih oni puštali.

On je urgirao i u AMSS-u za prijatelja, vlasnika jednog autoservisa.

indeksonline.rs/Tanjug