BEOGRAD – Bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv kriminala Goran Papić počeo da je da izdržava kaznu zatvora od dve godine, na koju je osuđen jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuženom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivičnih dela, saznaje Tanjug.

Papiću je inače danas za 12. jun odloženo suđenje pred Višim sudom u Beogradu zbog drugog krivičnog dela, jer se nije pojavio na suđenju.

Takođe njemu je advokat Goran Tanasković otkazao punomoćje, a sud je za sledeće suđenje naložio dovođenje Papića.

U ovom postupku Papiću se sudi povodom optužbi da je zajedno sa Branislavom Pandurom, iskorišćavanjem službenog položaja sprečio hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K. u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine.

Odbrana je u ovom postupku na prethodnom suđenju predložila sudu da se isključi javnost zbog informacija koje će nekadašnje starešine SBPOK-a iznositi, a sudija je tražila od MUP-a da se izjasni da li bi svedočenjem optuženih ili nekog od svedoka bioi ugroženi interesi MUP-a ili nacionalna bezbednost.

MUP je odgovorio da informacije koje su u optužnom aktu ne štete interesima Srbije.

Obojica okrivljenih su se na prethodnom suđenju kratko izjasnili da nisu krivi za krivična dela za koja se terete.

Papiću se optužnim predlogom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja krivično delo trgovina uticajem, a Panduru zloupotreba službenog položaja.

Papić se sumnjiči da je u noći privođenja N.K. u SBPOK, pod sumnjom da se bavi prodajom narkotika, uticao na svoje podređene da se N.K. pusti na slobodu, navodeći da ga poznaje od ranije i da je privedeni samo majstor kod kojeg on popravlja kola, iako je znao da je N.K. lice za koje su postojala operativna saznanja da je član kriminalne grupe koja se u dužem periodu bavi prodajom narkotika.

Branislav Pandur je, kako se sumnja, iskoristio svoj položaj kao šef Odseka za sprečavanje krijumčarenja droge i pozvao dežurnog zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu kojem je rekao neistinitu informaciju da je N.K. “pod merama” Tužilaštva za organizovani kriminal i da bi njegovim zadržavanjem bila upropašćena operativna obrada SBPOK, iako je znao da to nije tacno.

Na taj način okrivljeni su N.K. pribavili korist, tako što su sprečili da mu se odredi zadržavanje do 48 sati, kao i da mu se vrate prethodno oduzeti predmeti – pa su tako onemogućili veštačenje sadržaja mobilnih telefona, pretres vozila i DNK veštačenje oduzetog novca i veštacenje prisustva opojnih droga na novcu.

N.K. je uhapšen u avgustu 2021. godine zbog nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kada Papić nije više bio u SBOPOK-u, a nedavno je protiv njega potvrđena i optužnica.

Inače, Viši sud u Beogradu osudio je Papića 22.avgusta prošle godine na kaznu zatvora od godinu i četiri meseca jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuzenom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivicnih dela.

Apelacioni sud u Beogradu mu je povećao kaznu za osam meseci i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od dve godine.

indeksonline.rs/Tanjug