PODGORICA – Uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, zakazanih za 11. jun, Pokret Evropa sad predlaže program uvođenja sedmočasovnog radnog vremena.

Iz PES su saopštili da podaci govore da zaposleni u Crnoj Gori imaju jednu od najdužih radnih nedelja u Evropi i to u proseku preko 42 sata, što je više u odnosu na prosek u zemljama EU za čak šest sati sedmično.

Podsećaju da prema podacima Eurostata za 2021. godinu zaposleni u zemljama EU u dobi od 20-64 godine radili su u proseku 36,4 sata nedeljno, a taj broj varira od 32,2 sata u Holandiji, 33,7 sati u Austriji do 40,1 sat u Grčkoj.

“Kada uzmemo u obzir kategoriju zaposlenih u privatnom ili javnom sektoru, a isključimo preduzetnike odnosno one koje ostvaraju dohodak od samostalne delatnosti taj prosjek u EU je još niži i iznosi 35,6 sati nedeljno”, navodi se u saopštenju PES-a dostavljenom Tanjugu.

Brojne studije, istraživanja i probne primene modela u praksi pokazuju, kažu, višedimenzionalne benefete implementacije skraćenog radnog vremana, a koji se pre svega odnose na uspostavljanje balansa između poslovnog i privatnog života, pozitivan uticaj na zdravstveno stanje pojedinca i u krajnjem na smanjenje troškova javnog zdravlja, povećanje produktivnosti i efikasnosti, ali i rast profita poslodavaca.

“Predložena refroma u Crnoj Gori obuhvata sve sektore, uz uvažavanje i poseban tretman određenih sektora, ali i različitih kategorija zaposlenih i onih koji obavljaju samostalnu delatnost”, napominju u saopštenju.

Kako je ovo tema koja je vezana direktno za sve socijane partnere, kažu, odmah po formiranju nove vlade, nakon izbora, ovo će biti prva reforma koja će biti predložena Socijalnom savetu na kojem bi zajednički udruženja sindikata, poslodavaca i države razgovarali i o svim benefitima ova reforme i usvojelili je na dobrit svih.

Pomenuti program je nazvan Evropa sad 2.0 s obzirom na to da je pethodni program nazvan Evropa sad 1.0 i odnosio se na podizanje životnog standarda građana.