REJKJAVIK/PODGORICA – Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je danas na samitu Saveta Evrope u Rejkjaviku da Crna Gora danas ima najveći broj Ukrajinaca u Evropi, koji čine oko pet odsto ukupne populacije i svi se, kazao je, osećaju sigurno i ugodno.

Abazović je u generalnoj debati „Ujedinjeni za Evropu” tokom 4. Samita predsednika država i vlada Saveta Evrope kazao da uprkos snažnim sankcijama prema Ruskoj Federaciji danas u Crnoj Gori živi i određen broj ruskih državljana koji sa Ukrajincima žive zajedno i nemaju nikakav problem.

O učešću Crne Gore na samitu u Rejkjaviku, Abazović je rekao da je to istorijski događaj budući da prvi put od sticanja nezavisnosti učestvuje u ovom formatu Saveta.

On je izrazio zadovoljstvo zbog boravka na Islandu, prijateljskoj državi koja je prva 2006. godine priznala crnogorsku nezavisnost.

„Crna Gora stoji uz Ukrajinu od prvog dana agresije Ruske Federacije i daćemo sve od sebe da podržimo svoje prijatelje do kraja”, istakao je Abazović i dodao da treba odmah početi sa razmišljanjem o obnovi i ponovnoj izgradnji Ukrajine, ne čekajući kraj rata.

Abazović je izrazio zadovoljstvo jer Ukrajina snažno radi na promociji vrednosti unutar same zemlje – na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, ukazujući da to doprinosi da Ukrajina kraj rata dočeka u boljim okolnostima u kontekstu svoje ponovne izgradnje.

„Spremni smo nastaviti u pružanju podrške Ukrajini. Pozivam sve zemlje Evrope da ostanu ujedinjene u zaštiti univerzalnih vrednosti, promovisanju dobrih politika, dobrog upravljanja, borbe protiv korupcije, slobode medija svuda na našem kontinentu”, kazao je Abazović, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Zaključio je da nije važna teritorijalna veličina neke zemlje, već je bitno voditi se time da samo kada smo ujedinjeni možemo pobediti, dok, kako je istakao, razjedinjeni samo svi možemo izgubiti.

indeksonline.rs/Tanjug