ČAČAK/NOVI SAD – Protesti koje je zakazao deo opozicije održani su danas u Čačku, Požegi i Novom Sadu.

Protest dela opozicije okupljene oko Narodne stranke, Dveri, POKS-a, Moramo-Zajedno održan je na gradskom trgu u Čačku.

Na protestu nešto više od stotinu građana nije bilo govora i obraćanja, već će, kako kažu, sačekati odgovor Vlade na zahteve koji su predati na skupu opozicije u prestonici.

U Požegi se na gradskom trgu okupilo nekoliko desetina građana na skupu pod nazivom “Sve mora da stane – Požega protiv nasilja”.

Prema rečima organizatora, povod skupa je nezapamćeni tragični događaji koji su pogodili srpsko društvo, a kako je najavljeno, ”poslaće se slika ljubavi i solidarnosti – bez ikakvih obeležja i podela”.

Nekoliko hiljada građana u Novom Sadu krenulo je u protestnu šetnju pod nazivom “Sve mora da stane”, a okupljanje je počelo na Trgu slobode.

Prema rečima Brajana Brkovića, iz Građanskog pokreta “Bravo!”, namera skupa je iskazivanje solidarnosti i saosećanja prema žrtvama stradalim u Beogradu i Mladenovcu.

Među okupljenima je bio i stric jedne od stradalih devojčica u beogradskoj školi koji je za Tanjug izjavio da ožalošćene porodice ne traže osvetu, već odgovornost.

Skup je počeo okupljanjem na Trgu slobode, a planirana je šetnja do Duginog mosta i bacanje venaca i cveća u Dunav.

Organizatori današnjeg protesta u Beogradu saopštili su da zahtevaju zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena REM-a, ukidanje pojedinih štampanih medija i tabloida, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija medijima koji promovišu nasilje.

Pored tih zahteva, organizatori traže i smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i hitno sazivanje sednice Narodne skupštine, na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Organizatori protesta su naveli da je rok za ispunjenje svih zahteva petak 12. maj.

indeksonline.rs/Tanjug