SARAJEVO – Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo od jutros vrše pretrese na više lokacija, a među njima je i porodična kuća bivšeg gradonačelnika Sarajeva i aktuelnog ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skake (SDA).

U akciji “Vizionar” već je privedeno više osoba u službene policijske prostorije, prenosi portal Klix.

Pretresi se vrše na više lokacija u opšinama Stari Grad, Centar i Vogošća, a sprovode je pripadnici Sektora kriminalističke policije i Sektora za policijsku podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Akcija se provodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih dela, između ostalog zloupotreba položaja, nesavestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje mita i drugih oblika koristi.

Za sada nije poznato da li je i Abdulah Skaka zvanično uhapšen, ali portal Klix navodi da on prisustvuje pretresu svoje kuće.

Njemu je putem Ministarstva spoljnih poslova BiH nedavno upućen poziv da se odazove tužiocima u Sarajevu.

Pre nekoliko dana uputio je zahtev MSP-u za napuštanje zemlje u kojoj se nalazi na diplomatskoj misiji (Katar) i najavio da će u narednom periodu koristiti godišnji odmor.

Na osnovu prijava u proteklih nekoliko godina, u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake, navodi Klix.

indeksonline.rs/Tanjug