VAŠINGTON – Bela kuća će danas ugostiti šefove najznačajnijih tehnoloških kompanija koje razvijaju veštačku inteligenciju (AI), da bi diskutovali o rizicima vezanim za ovu tehnologiju.

Sastanku će prisustvovati šef Gugla Sundar Pičaj, CEO Majkrosofta Satija Nadela, izvršni direktor kompanije OpenAI Sem Altman i šef Antropika Dario Amodei, prenosi Rojters.

Šefove tehnoloških kompanija će u Beloj kući primiti potpredsednica SAD Kamala Haris i drugi američki zvaničnici, među kojima će biti i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

“Želimo otvorenu diskusiju o rizicima u sadašnjem i budućem razvoju AI”, rekao je visoki zvaničnik Bele kuće koji je želeo da ostane anoniman.

On smatra da prvo treba savladati rizike vezane za AI da bi se ubirali plodovi ove tehnologije.

“Ova ideja je naša zvezda vodilja”, zaključio je visoki zvaničnik.

Generativni sistemi veštačke inteligencije kao što je ČatGPT su veliki tehnološki hit, a milioni korisnika su počeli da koriste ovu tehnologiju, što izaziva strah od zloupotrebe.

Pristalice ove tehnologije smatraju da ti sistemi mogu da daju lekarske dijagnoze, pišu scenarije i zvanična pisma sudu, kao i da debaguju softver.

Pesimisti se pribojavaju da će razvoj AI dovesti do porasta broja dezinformacija i “dipfejk” manipulacija.

indeksonline.rs/Tanjug