JERUSALIM – Kadir Adnan, pripadnik palestinske ekstremističke grupe Islamski džihad koji je u Izraelu optužen za terorizam, preminuo je danas u izraelskom zatvoru nakon 87-dnevnog štrajka glađu, saopštile su zatvorske vlasti.

Izraelske vlasti su navele da je Adnan “odbio da se podvrgne medicinskim testovima i ponuđenu medicinsku pomoć”, prenosi Rojters.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, on je rano jutros pronađen bez svesti u svojoj ćeliji, potom je prevezen u bolnicu gde je, nakon više neuspelih pokušaja reanimacije, konstatovano da je preminuo.

Adnanov advokat optužio je Izrael za medicinski nemar.

“Nakon 36 dana od Adnanovog hapšenja, tražili smo da bude premešten u civilnu bolnicu, gde se njegovo zdravstveno stanje može pravilno nadzirati. Nažalost, izraelske zatvorske vlasti bile su nepopustljive i odbile su naš zahtev”, uzjavio je advokat Džamil Al-Katib.

Ubrzo nakon što je saopšteno da je Adnan preminuo, u pograničnim zajednicama u izraelskom delu Pojasa Gaze oglasile su se sirene, a stanovnici su u trku bežali u skloništa.

Izraelska vojska je kasnije saopštila da su ispaljene tri rakete iz Pojasa Gaze prema izraelskoj teritoriji, koje su pale u nenaseljene oblasti.

indeksonline.rs/Tanjug