Dva stravična masakra šokirala su Srbiju u prethodna tri dana – ubijeno je 17 ljudi, a na desetine je povređeno.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić obratila se ispred Urgentnog centra, gde su smešteni pacijenti povređeni u masakrima u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i u Mladenovcu. Ona je na početku rekla da su dva dečaka koja su povređena u masakru u OŠ Vladislav Ribnikar, a lečena u Tiršovoj danas puštena kući, a jedna devojčica je kritično.

“Dečak i devojčica koji su povređeni u OŠ “Vladislav Ribnikar” su dobro, a nastavnica i devojčica će biti operisane s ortopedske strane”, rekla je ministarka.

Nažalost, drugi dečak koji je povređen u masakru je jako teško, ima oštećenje kičemene moždine i ne pokazuje pokretljivosti ruku i nogu.

“On je i dalje kritično”, dodala je ona.

Što se tiče povređenih u masakru u Mladenovcu, dr Grujičić je rekla da je bilo mnogo povređenih, sve povrede su nanete vatrenim oružjem.

“M. M. pacijent, povrede grudnog koša i trbušne maramice, stabilan je i operisan. Devojka rođena 2006. godine ima povredu glave i bešike, operisana je, imala je hematom koji je odstranjen, a verovatno će je čekati još jedna intervencija”, rekla je ministarka zdravlja.

M. A. devojka rođena 2005. godine najteže je povređena, njoj je odstranjen bubreg, dvanaestopalačno crevo, deo debelog creva, a zbrinute su joj i povrede ekstremiteta.

Dr Grujičić je dodala i da je mladić star oko 20 godina, imao prekid arterije i vene, ušao u stanje šoka, ali su lekari uspeli su da nadoknade izgubljenu krv. Njemu sleduju dodatne ortopedske intervencije.

“V. N. rođena 2003. godine – i njoj će biti urađene ortopedske intervencije. Operisan je još jedan ranjeni muškarac S. J., koji ima prelom pojasnog pršljena, a pacijent je stabilan. M. P. ima povredu karlice, i on je operisan”, nastavila je doktorka.

Kako je dodala, u KBC Dragiša Mišović primljen je mladić koji je imao žestoku ranu bubrega, i taj organ je morao da mu bude odstranjen. Operacija je završena.

Tri pacijenta su zbrinuta u bolnici u Smederevu, jedan pacijent je prebačen u Beograd, J. R. 2002. godište, sa povredom trbuha, i povredom debelog creva, nalazi se u stabilnom stanju, prebačen u UC.

J. M. rođen 2000. godine operisan je i u stabilnom je stanju. Prostrelnu povredu stomaka zadobila je još jedna osoba i ona se oporavlja.

Kako je dodala, svi koji su povređeni u masakru u Mladenovcu u životnoj su opasnosti.

indeksonline.rs/b92