HIROŠIMA – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovaće u Japan, gde će sutra učestvovati na samitu lidera G7 u Hirošimi, što će biti njegov prvi dolazak u ovu azijsku zemlju otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Japanska vlada potvrdila je da će Zelenski učestvovati poslednjeg dana trodnevnog sastanka G7, što je signal da G7 snažno podržava Ukrajinu u odbrani od Rusije, prenela je agencija Kjodo.

Prvobitno je trebalo da Zelenski učestvuje na samitu putem video linka, ali je izrazio veliku želju da dođe u Japan, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Nakon što smo pažljivo razmotrili dnevni red samita i raspored, odlučili smo da održimo sednicu o Ukrajini, u ličnom prisustvu predsednika Zelenskog, poslednjeg dana samita”, navodi se u saopštenju.

Zelenski će imati status gosta na sednici o “miru i stabilnosti” sa liderima G7, ali i još nekim liderima zemalja koje nisu članice grupe.

Razgovaraće i sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom, koji predsedava samitom.

Izvori upoznati sa planom Zelenskog kažu da on razmatra da poseti muzej u Hirošimi, posvećen žrtvama američke atomske bombe bačene na taj grad tokom Drugog svetskog rata 1945. godine.

Zelenski je ove nedelje obišao Italiju, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju i razgovarao sa liderima tih zemalja tražeći dalju podršku Ukrajini, pre svega vojnu, u sklopu najavljene kontraofanzive protiv ruskih snaga, a boravio je i u Saudijskoj Arabiji u petak na samitu Arapske lige.

indeksonline.rs/Tanjug