MOSKVA – Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas, povodom pobune paravojne organizacije “Vagner” da će ceo svet biti na ivici katastrofe ako rusko nuklearno oružje “padne u ruke bandita”.

Medvedev je rekao da Rusija neće dozvoliti da se događaji odvijaju po scenariju koji bi omogućio, kako je naveo, da banditi dobiju nuklearno oružje, prenele su RIA Novosti .

Istakao je da se akcije organizatora pobune uklapaju u šemu dobro smišljenog i orkestriranog državnog udara i dodao da smatra verovatnim učešće “stranih stručnjaka” u njoj.

“Rusija neće dozvoliti da se pobuna “Vagnera” pretvori u puč ili globalnu krizu”, naglasio je Medvedev.

Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je u petak postupak protiv šefa privatne vojne organizacije “Vagner” Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune.

Prigožin je pozvao ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova da dođu u Rostov na Donu na sastanak sa njim, i zapretio da će, u suprotnom “krenuti na Moskvu”.

Predsednik Rusije Vladimmir Putin rekao je da su oni koji su organizovali i planirali oružanu pobunu, koji su nosili oružje protiv saboraca, izdali Rusiji i upozorio da će za to odgovarati.

Tanjug