MOSKVA – Šef ruske privatne paravojne formacije “Vagner” Jevgenije Prigožin izjavio je jutros da njegove snage imaju pod kontrolom vojne objekte u Rostovu na Donu, uključujući i aerodrom, javlja AP.

On je, takođe, pozvao rusku vojsku da mu ne pruža otpor jer, kako je rekao, “ovo nije vojni udar, već marš pravde”.

Prigožin je u video snimku objavio da je sa svojim trupama ušao u Rostov na Donu, gde se nalazi ruski vojni štab koji nadgleda borbe u Ukrajini.

U drugim video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se vojna vozila, uključujući tenkove, na ulicama grada.

Prigožin je precizirao da su njegove snage prešle u Rusiju iz Ukrajine i stigle do Rostova. On je rekao da se “Vagnerovci” pritom nisu suočili sa otporom mladih regruta na kontrolnim punktovima i dodao da se njegove snage “ne bore protiv dece”.

“Ali uništićemo svakog ko nam stane na put, Idemo do kraja”, rekao je on u jednom od niza oštrih video i audio snimaka objavljenih na društvenim mrežama počevši od petka uveče.

Prigožin je, takođe, tvrdio da je načelnik Generalštaba, general Valerij Gerasimov, naredio ratnim avionima da gađaju konvoje “Vagnera”, koji su kretali pored običnih vozila. On je rekao i da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter koji je pucao na civilni konvoj, ali nije bilo nezavisne potvrde, dodaje AP.

Prigožin je naveo da su terenski kampovi “Vagnera” u Ukrajini pogođeni raketama, helikopterima i artiljerijskom vatrom po naređenju Gerasimova, nakon sastanka u Rostovu sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom na kojem su odlučili da unište tu paravojnu formaciju.

Prigožin je, takođe, rekao da ima 25.000 vojnika pod svojom komandom i da će “kazniti” Šojgua. Šef “Vagnera” je, pritom, pozvao vojsku da ne pruža otpor: “Ovo nije vojni udar, već marš pravde”.

Snage “Vagnera” odigrale su ključnu ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, uspevši da zauzmu Bahmut, gde su se vodile najkrvavije i najduže bitke. Ali Prigožin je sve više kritikovao rusku vojsku, optužujući je za nesposobnost i za nedovoljno slanje oružja i municije.

AP konstatuje da je Kremlj ozbiljno shvatio Prigožinovu pretnju, pošto je pojačana bezbednost u Moskvi i Rostovu na Donu, ali nije odmah bilo jasno kako je uspeo da uđe u južni ruski grad ili koliko je vojnika imao sa sobom.

indeksonline.rs/Tanjug