BEOGRAD – Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa velikim muftijom Egipta Šavkijem Alamom sa kojim je razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa i unapređenju međuparlamentarne saradnje.

Tokom sastanka izražena je spremnost Skupštine Srbije da, aktivnostima svojih radnih tela i odbora, ali i saradnjom sa parlamentom Egipta na najvišem nivou, pruži svoj doprinos negovanju i jačanju odnosa dve zemlje, koje karakteriše 115 godina duga tradicija, prijateljstvo, kao i uzajamno poštovanje i odlična saradnja predsednika Srbije i Egipta, Aleksandra Vučića i Abdela Fataha al Sisija.

Sagovornici su posetu Al Sisija Beogradu zajednički ocenili kao istorijsku, izrazivši zadovoljstvo zbog njenih rezultata, posebno zbog Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu koja je tom prilikom usvojena.

Orlić je zahvalio Egiptu na iskazanom razumevanju kada je reč o teškoj situaciji na KiM, informišući sagovornika o jednostranim, opasnim potezima Aljbina Kurtija i teroru kojem izlaže srpski narod.

“I praktično čitav svet govori da je za ovakvu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini odgovoran isključivo Kurti, od kojeg tražimo da sa severa KiM povuče svoje nelegalne snage i lažne gradonačelnike, i da konačno, posle više od decenije čekanja, formira ZSO“, poručio je Orlić

Dodao je da je Srbiji važno da svi shvate težinu situacije na KiM i da svojim autoritetom podrže mir i stabilnost, a to je cilj kojem kako je rekao Srbija ostaje posvećena.

“Baš kao što ostajemo posvećeni daljem razvoju naše zemlje, saradnji u svim oblastima od vitalnog značaja, i dijalogu kao jedinom ispravnom načinu da se dođe do održivog rešenja”, rekao je Orlić.

Veliki muftija je poručio da dve zemlje imaju odlične odnose, te da Srbija uvek može da računa na podršku Egipta u unapređenju mira i stabilnosti u regionu.

Iskoristio je priliku da ukaže na značaj parlamenata za očuvanje mira i verskih načela, kao i za negovanje najvažnijih društvenih vrednosti i značaj njihove promocije u savremenom svetu.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Narodne skupštine Usame Zukorlić i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom Dragan Marković.

indeksonline.rs/Tanjug