BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas navode opozicije da se godišnje iz Srbije iseli oko 50.000 stanovnika, navodeći da istraživanja Međunarodnog institut za ekonomska istraživanja iz Beča pokazuju priliv mladih i obrazovanih.

“Srbija je jedina uspela da preokrene taj trend i to kaže Međunarodni institute. Vi ste prvo rekli da godišnje odlazi 50.000 ljudi, pa za 30 sekundi ste rekli 70.000, pri tom tvrdite da imate dokaze”, rekla je Brnabić odgovarajući u paramentu opozicionim poslanicima.

Upitala je kako je onda moguće da Srbija ima veću stopu nataliteta.

“Kažete prvo da se iseljava godišnje 50.000 mladih, pa kažete 70.000, a stopa nataliteta je 1,63. Pa ko rađa tu decu?To su vaše studiozne procene? Mladi se iseljavaju, a mi imamo sve više beba. Baš da vidim tu vašu logiku”, rekla je Brnabić.

Premijerka je potom konstatovala da i građani vide neozbiljnost opozicije.

“Govorili ste da je cilj Zakona o zapošljavanju stranaca rešavanje rada na crno, Ali, bukvalno to nije cilj zakona. Mi hoćemo da napravimo zapošljavanje stranaca efikasnijim”, rekla je premijerka

Ona je ocenila da je “ekonomsko vizionarstvo opozicije za udžbenike”, dodajući da su njihovi poslanici naveli da krupni kapital ima jedan cilj, a to je jeftina radna snaga.

“Krupni kapital ima za cilj maksimizaciju profita. To se ne postiže jeftinom već kvalitetnom radnom snagom, a svaka kvalitetna radna snaga mora da se plati”, rekla je Brnabić i dodala da je upravo bivša vlast promovisala Srbiju kao zemlju jeftine radne snage.