NOVI SAD – Viši sud u Novom Sadu danas je osudio Petra Burku na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina zbog pokušaja ubistva, nehatnog lišenja života i nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Sud je okrivljenom prethodno utvrdio, za krivično delo ubistvo u pokušaju kaznu zatvora u trajanju od tri godine, za krivično delo nehatno lišenje života kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija kaznu zatvora u trajanju od dve godine, te mu izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

U kaznu zatvora mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru, koje mu je produžen do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Od okrivljenog se istom presudom oduzimaju vatreno oružje i municija, sa kojima će se nakon pravnosnažnosti presude postupati u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Ovo je provostepena presuda na koju odbrana i tužilašto imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beograd.

Sudsko veće smatra da je tokom postupka dokazano da je okrivljeni izvršio krivična dela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

Prilikom odlučivanja o krivičnoj sankciji, sud je cenio prethodnu neosuđivanost okrivljenog, kao i držanje okrivljenog pred sudom tokom trajanja postupka.

Burka je oglašen krivim da je pomenuta krivična dela počinio 15. aprila prošle godine u Loku, u Ulici Branka Radičeviciha, u jednom ugostiteljskom objektu.