MOSKVA – Ruska Crnomorska flota izvela je zajedno sa avijacijom vežbe izolacije oblasti koja je privremeno zatvorena za plovidbu nakon što nije produženo važenje sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, navodeći da će brodove koji idu u Ukrajinu smatrati mogućim prevoznicima vojnog tereta.

Ministarstvo je navelo da su crnomorska flota i avijacija tokom vežbi sprovele niz mera za zadržavanje broda koji je izvršio napad, prenela je agencija Interfaks.

Tokom vežbi izvršena su lansiranja protivbrodskih krstarećih raketa, istaklo je Ministarstvo, navodeći da je u skladu sa planom borbene obuke snaga Crnomorske flote, posada broda “Ivanovec” izvela uspešno bojevo gađanje protivbrodskim krstarećim raketama na ciljni brod na poligonu za obuku u severozapadnom delu Crnog mora.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kojem se vidi kako brod lansira krstareću raketu i uništava metu za obuku.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je prethodno da će od 20. jula sve brodove koji idu za ukrajinske luke smatrati kao potencijalne prevoznike vojnog tereta zbog raskida sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka i sužavanja humanitarnog koridora u Crnom moru.

Zemlje pod čijim zastavama plove takvi brodovi smatraće se umešanima u ukrajinski sukob na strani kijevskog režima, saopštilo je rusko ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je privremeno opasnim za plovidbu proglašeno više pomorskih područja u severozapadnim i jugoistočnim delovima međunarodnih voda Crnog mora.

Na propisan način izdata su relevantna upozorenja o povlačenju garancija bezbednosti za pomorce, saopštilo je ministarstvo.

Rusija nije produžila sporazum o žitu čije je važenje isteklo 17. jula.

Kijev je nakon toga saopštio da želi da uspostavi privremeni
brodski put da bi pokušao da nastavi izvoz ukrajinskih žitarica, što je podstaklo
Rusiju da upozori da će se smatrati da svi brodovi koji putuju u ukrajinske crnomorske luke možda prevoze vojni teret.

indeksonline.rs/Tanjug