VILNJUS- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da će početi proces ratifikacije švedske aplikacije za članstvo u Alijansi.

“Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je jasno stavio do znanja da je Turska spremna da ratifikuje članstvo Švedske”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, prenosi švedski javni servis SVT.

On je dodao da je Švedska promenila svoj ustav i pojačala mere protiv terorizma.

“Sa Švedskom kao članicom, ovo je istorijski korak kojim NATO postaje jači i sigurniji”, poručio je Stoltenberg, dodavši da je Mađarska jasno poručila da neće biti poslednja koja će ratifikovati članstvo Švedske.

Stoltenberg je poručio da su razrađeni i načini za sprovođenje i jačanje borbe protiv terorizma i kako obezbediti ukidanje ograničenja na izvoz oružja.

Švedski premijer Ulf Kristerson saopštio je da je ovo dobar dan za tu zemlju.

“Ovo je dobar dan za Švedsku. Ovo je dugoročna obaveza Švedske. To nije samo nešto što radimo da bismo dobili članstvo u NATO-u”, poručio je Kristerson na konferenciji za medije.

Među prvima, odluku je pozdravio američki predsednik Džo Bajden koji je naveo da je spreman da radi sa Erdoganom i Turskom na jačanju odbrane i odvraćanju u evroatlantskom području.

Švedska će postati 32. članica Alijanse.