PRIŠTINA – Nemačka je odlučila da privremeno pauzira saradnju sa Prištinom u različitim sektorima, jer vlada na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem ne preduzima korake ka smirivanju situacije na severu KiM, rečeno je danas za Radio Slobodna Evropa iz nemačke ambasade u Prištini.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, Nemačka je ovakvu odluku donela u skladu sa politikom Evropske unije, koja je prethodno uvela mere protiv Prištine.

Napominju da se mere Nemačke neće odnositi na “projekte sa sektorom civilnog društva, kao ni na projekte koji se realizuju”.

“Mere uključuju odlaganje vladinih konsultacija o saradnji za razvoj, pauzira se predviđeno bilateralno klimatsko partnerstvo i pružanje specifične opreme onima koji pružaju bezbednost”, navode iz nemačke ambasade u Prištini.

Ističu i da projekti koji se sada pauziraju mogu biti ponovo pokrenuti, čim se počne sa “hitnim merama za deeskalaciju”.

“Nemačka eksplicitno podržava napore EU, rad specijalnog predstavnika EU (Miroslava) Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU”, kaže se u odgovoru nemačke ambasade u Prištini.

Prethodno je EU preduzela mere protiv Prištine jer je prištinska vlada ignorisala zahteve za deeskalaciju situacije, navodi Radio Slobodna Evropa.

Podseća da su neke od mera koje je EU preduzela privremena obustava rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prekid poziva za događaje na visokom nivou, dok će bilateralne posete biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu KiM.