LONDON – Škotska je danas iznela predlog o dekriminalizaciji posedovanja svih droga za ličnu upotrebu, uz obrazloženje da bi joj to pomoglo da se izbori sa najgorom stopom smrtnosti od droge u Evropi.

Škotska vlada u Edinburgu saopštila je da bi mere trebalo da sprovede britanska vlada u Londonu koja, prema političkom uređenju Velike Britanije, odlučuje o pitanjima kao što je regulacija droga, prenosi Rojters.

Rečeno je da će taj potez omogućiti korisnicima droga da se leče i dobijaju podršku, a ne da se kriminalizuju, kao i da će onima koji se oporavljaju biti date veće šanse da nađu posao.

“Iako znamo da će ovi predlozi izazvati debatu, oni su u skladu sa našim pristupom javnom zdravstvu i doprineli bi našoj nacionalnoj misiji da poboljšamo i spasemo živote”, rekla je ministarka Škotske za politiku droga Elena Vajtam.

Ona je dodala da vlada u Edinburgu naporno radi u okviru svojih ovlašćenja, kako bi smanjila smrtnost od droge.

“Iako ima još toga što treba da uradimo, naš pristup jednostavno je u suprotnosti sa britanskim zakonima u okviru kojih moramo delovati”, navela je ona.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka odbacio je bilo kakvu promenu.

“Nema planova da se promeni naš čvrst stav o drogama”, naglasio je portparol Sunaka.

Vladajuća Škotska narodna partija, koja se zalaže za nezavisnost zemlje, takođe se sukobila sa britanskom vladom zbog predloženog zakona o reformi priznavanja polova.

Sa 327 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, Škotska je imala najvišu stopu smrtnosti od droge u Evropi 2020. godini.

Iako su narkotici ilegalni u većem delu sveta, neke zemlje su dekriminalizovale različite oblike posedovanja droga, a pojedini zdravstveni stručnjaci tvrde da bi to omogućilo da se kompulzivni korisnici droga tretiraju kao pacijenti, ne kao kriminalci.