SARAJEVO – Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je prošle sedmice podneo krivičnu prijavu protiv samog sebe zbog donošenja Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj.

Dodik je, govoreći o prijavi protiv samog sebe i svojih saradnika, rekao da se odlučio na taj potez jer ga nije prijavio niko iz Federacije BiH, prenosi portal Nezavisnih novina, a iz Tužilaštva BiH je poručeno da nije bilo drugih prijava koje se odnose na navedeno, osim one Dodikove.

”Od ranije, u radu ima više predmeta u kojima je Dodik Milorad, u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za različita kaznena dela”, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Portal podseća da je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, suspendovao 1. jula zakone koje je skupština Republike Srpske nedavno donela, a koji se odnose na odredbe koje donese visoki predstavnik i Ustavni sud BiH.

”Odlučio sam da zakon o visokom predstavniku neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja ovakvog zakona je sada završena. Odlučio sam i da zakon NSRS o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriiji RS ne stupi na snagu”, rekao je Šmit.

Tanjug