U slučaju “Donald Tramp” u poslednjih par dana dešavaju se neočekivani preokreti. Nakon što je najavio da je pristao da plati garanciju, navodno je objavio i da će otići da se preda.

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp planira da se preda i bude procesuiran u zatvoru okruga Fulton u četvrtak, nakon što je ranije u ponedeljak pristao na garanciju od 200.000 dolara i druge uslove za oslobađanje od optužba u slučaju koji ga tereti za nezakonito planiranje da poništi svoj izborni poraz 2020.

“Ići ću u Atlantu, Džordžija, u četvrtak da budem UHAPŠEN”, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social, prenosi CNN.

Kabinet šerifa okruga Fultona rekao je u saopštenju za javnost u ponedeljak posle podne da će kada se Tramp preda doći do “čvrstog zatvaranja” područja oko glavnog okružnog zatvora.

U sudskom dokumentu objavljenom na internetu u ponedeljak, iznosi garancije za 13 optužbi protiv bivšeg predsednika kretali su se od 10.000 dolara, za tačke koje uključuju zločinačku zaveru i podnošenje lažnih dokumenata, do 80.000 dolara za kršenje zakona Džordžia Rico, koji se često koristi protiv organizovanog kriminala.

Do kad moraju da se predaju?

Uslovi su oslobađanja Trampa uključivali zabranu “delovanja u cilju zastrašivanja bilo koje osobe za koju se zna da je suoptuženik ili svedok u ovom slučaju”, uključujući “objave na društvenim medijima”.

“Okrivljeni neće preduzeti nikakve radnje da zastraši bilo koju osobu za koju mu je poznato da je saoptuženik ili svedok u ovom slučaju ili da na drugi način ometa sprovođenje pravde”, navodi se u nalogu koji je potpisao sudija Višeg suda okruga Fulton Skot Mekafi.

U dokumentu o garanciji takođe stoji da Tramp “neće komunicirati ni na koji način,direktno ili indirektno o činjenicama ovog slučaja s bilo kojom osobom za koju zna da je suoptuženik u ovom slučaju, osim putem svog advokata”.

Tužiteljica okruga Fultona Fani Vilis postavila je rok do petka u podne za Trampa i njegovih 18 suoptuženika da se predaju kako bi bili pritvoreni. Tužilac je predložio da saslušanja optuženih uslede tokom sedmice od petog septembra. Rekla je da želi suditi optuženima kolektivno i pokrenuti slučaj u martu sledeće godine, što bi bilo u jeku politilke kampanje u kojoj je i sam Tramp planirao da učestvuje.

U okrugu Fulton, kada optuženici nisu u pritvoru, njihovi advokati i kabinet okružnog tužioca često dogovore iznos garancije pre podizanja optužnice, a sudija to dopusti. Optuženici će uglavnom biti privedeni u zatvor okruga Fulton.

Uslovi za puštanje do sada bili rutinski

Krivični postupak je četvrti pokrenut protiv bivšeg predsednika ove godine. U prethodnim slučajevima, uslovi za Trampovo puštanje na slobodu nakon hapšenja i čekanja suđenja bili su uglavnom rutinski.

U predmetu “Mar-a-Lago dokumenti” koji je protiv njega pokrenuo specijalni advokat Džek Smit na Floridi, Tramp je pušten na slobodu uz lično priznavanje, iako su njegove advokate uznemirila ograničenja koja su nametnuta povodom njegovih kontakata sa svedocima u tom slučaju.

Tramp je takođe pušten pod minimalnim uslovima u slučaju Smitove izborne subverzije koji je pokrenut u Vašingtonu. Ti uslovi uključuju zabranu komunikacije sa bilo kim za koga se zna da je svedok u slučaju osim preko advokata. I u slučaju njujorškog tajnog novca, Trampu je na sličan način naređeno da ne komunicira o slučaju ni sa kim ko je uključen osim preko jednog od svojih advokata.

Politički motivisano, tvrdi Tramp

U slučaju nameštanja izbora, pored Trampovih garancija od 200.000 dolara, još nekoliko optuženih je u ponedeljak dobilo naloge za garancije. Konzervativni advokat Džon Istman, koji je savetovao Trampa u njegovom pokušaju da poništi svoj poraz od Džoa Bajdena 2020, postigao je sporazum o garanciji od 100.000 dolara sa okružnim tužiocem okruga Fulton Fani Vilis.

Tramp je prošle nedelje optužen u tom slučaju nakon dve i po godine duge istrage od strane okružnog tužioca Fultona Fani Vilis, koja je ispitivala Trampov poziv državnom sekretaru Gruzije Bredu Rafenspergeru, tokom kojeg je navodno tražio od njega da pronađe dovoljno glasova da se izbori preokrenu u njegovu korist i navodna zavera da se izbornom kolegijumu podnese lažna lista pro-Trampovih birača.

Tramp je ostao pri tome da je nevin u slučaju, rekavši da nije učinio ništa loše i da je na meti iz političkih napda dok se kandiduje za reizbor 2024. godine.

naslovi.net