U danu pred nama biće dosta sunčanih sati. Oblaci će biti retki, a kiše i pljuskova neće biti. Biće toplije nego juče, sa temperaturom od 32 do 35 stepeni. Kada je reč o vetru, nema mnogo promena. Ostaje mirno i tiho, uz slab do umeren vetar severnog i severnoistočnog pravca.

Zbog visoke temperature koja traje već danima, meteorološka služba odlučila je da uključi narandžasti meteoalarm u većem delu zemlje, izuzev u Beogradu i Šumadiji.

“Ovaj toplotni talas može nepovoljno uticati na hronične bolesnike, a može ugroziti i životinje. Uslovi su veoma povoljni za nastanak šumskih i drugih požara zato budite na oprezu i ne palite vatru na otvorenom”, kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

U meteorološkom smislu, situacija je danas stabilnija, sa manje vlage i manje šanse za kišu i pljuskove nego juče. I dalje smo pod uticajem južnog strujanja sa kojim stiže afrička vrelina.

Osim vreline, u južnoj struji stiže i saharski pesak, pa će vazduh biti zamućen.
“Moram da napomenem da je u pitanju mala količina koja neće uticati na zdravlje ljudi, i da je to uobičajena pojava tokom letnjih meseci”, navodi Lazarević

Za dane vikenda biće suvo i vrelo, a to će između ostalog biti i poslednje tropske temperature za ovu sezonu. Od ponedeljka slede prijatnije letnje temperature ispod 30 stepeni.

U nedelju uveče stiže hladan front čiji će dolazak na naše pregrejano tlo usloviti burne procese u atmosferi pa će kiša, pljuskovi i grmljavine biti česti, a ne može se isključiti ni pojava grada.

naslovi.net