BEOGRAD – Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Države Palestine u Republici Srbiji Nj.E. Muhamedom Al Namurom, kojem je poželeo dobrodošlicu i uspeh tokom službovanja u Beogradu.

Dr Orlić je istakao tradicionalno dobre odnose dve zemlje, kao i spremnost Narodne skupštine da na svim nivoima jača saradnju i doprinese razvoju odnosa sa Državom Palestinom.

Iskoristio je priliku da Palestini zahvali na snažnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu R. Srbije, kao i na zauzimanju jasnog stava u međunarodnim forumima kada je reč o nepriznavanju tzv. “Kosova”.

Predsednik Narodne skupštine upoznao je ambasadora sa veoma teškom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini, nedvosmisleno izazvanom opasnim potezima Aljbina Kurtija, koji otvoreno pokazuje nameru da sa prostora KiM protera srpski narod.

Podsetio je na nedavnu Kurtijevu posetu Severnoj Makedoniji, tokom koje je promovisao projekat “Velike Albanije“, i istakao da ovakvo ponašanje predstavlja opasnost ne samo za Srbiju, već i za čitav region.

S druge strane, kako je predsednik Orlić naveo, Srbija ostaje posvećena dijalogu, kao i nastavku sopstvenog sveobuhvatnog napretka koji već beleži u ekonomiji, infrastrukturi i brojnim drugim oblastima.

Ambasador Al Namur je na sastanku konstatovao da je u Srbiji prethodnih godina evidentan veliki napredak, te je iskazao spremnost za intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.

Ambasador je dr Orliću preneo i pozdrave predsednika Palestinskog nacionalnog saveta i poručio da će, tokom svog diplomatskog mandata, podržati svaku inicijativu za još intenzivnije razmene poseta između parlamentaraca.

Posebno je naglasio da Palestina Srbiju smatra prijateljskom zemljom i da je nepriznavanje tzv. “Kosova” pozicija od koje neće odstupiti.

Ukazao je i na sličnost izazova sa kojima se Država Palestina suočava na Bliskom istoku, ističući značaj primene međunarodnog prava i univerzalnog poštovanja njegovih principa.

naslovi.net