Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je na svom sajtu dugoročnu prognozu za narednih mesec dana, a prema njihovim zaključcima, širom zemlje će do 24. avgusta maksimalne temperature biti iznad 30 stepeni, da bi potom usledile oscilacije.

Kako je prikazano na njihovim grafikonima, od 25. do 29. avgusta očekuje nas manji pad temperature.

Nakon tog perioda, u Beogradu i Kragujevcu će nakon toga maksimalne temperature pojedinih dana ponovo dosezati 30. podeok, u Novom Sadu biće nešto hladnije, dok će u Nišu poslednjih dana letnjeg raspusta biti i preko 30 stepeni.

Na Zlatiboru će još samo 24. i 30 avgusta maksimalne temperature biti oko 28 stepeni, dok će 15. septembra minimalne temperature biti prave planinske – oko četiri stepena Celzijusa.

Na Kopaoniku još hladnije – takođe će 24. i 30 avgusta leto dati svoju poslednju reč, sa maksimalnim temperaturama od oko 23 stepena, ali će zato, prema procenma RHMZ-a, sredim septembra minimalna temperatura stići i do nule.

Od 12. septembra očekuje se svežije vreme širom zemlje.

U velikim gradovima, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, biće i dalje biti toplo, sa maksimalnim temperaturama između 22 i 28 stepeni (zavisno od grada), dok će na planinama te brojke šetati od 16 do 21 stepen.

Prema podacima sajta AccuWeather, u Beogradu će u narednih mesec dana kiša padati samo 7. i 10. septembra, Novosađanima će kišobrani trebati samo desetog dana sledećeg meseca, Kragujevčanima kiša stiže 7. i 15. septembra, a iako će maksimalna temperatura 31. avgusta u Nišu biti 31 stepen, tog dana stiže im i prvi pljusak.