Tužiteljka u Džordžiji koja je ove nedelje podigla optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i još 18 osoba predložila je da suđenje počne 4. marta, pokazuju sudska dokumenta.

To znači da bi suđenje počelo pre takozvanog super utorka, kada se održavaju ključni stranački izbori u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke. Glasaće se na ukupno 14 izbora širom zemlje, navodi AP.

Tužiteljka okruga Fulton Fani Vilis takođe je predložila da optuženi budu privedeni i da se izjasne o krivici u prvoj nedelji septembra.

Velika porota je u ponedeljak podigla optužnicu protiv Trampa i još 18 njegovih saradnika i saveznika za niz krivičnih dela, u okviru plana da bivši predsednik ostane na vlasti uprkos porazu od Džozefa Bajdena na izborima 2020. godine.

Trampu bi u martu trebalo da se sudi u odvojenom slučaju u Njujorku, gde je optužen za falsifikovanje poslovnih dokumenata u vezi sa isplatama jednoj porno glumici da ćuti o navodnoj aferi.

Zatim bi u maju trebalo da mu se sudi pred federalnim sudom, po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit, za navodno ilegalno zadržavanje poverljivih predsedničkih dokumenata i opstruisanje napora vlade da ih preuzme sa Trampovog imanja na Floridi Mar-a-Lago.

Smitov tim takođe traži da 2. januara počne suđenje po optužnici koja Trampa tereti za pokušaj poništavanja rezultata predsedničkih izbora 2020, prenosi Glas Amerike.

naslovi.net