Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na pljuskove i grmljavinu koji se sutra očekuju u celoj zemlji. U centralnim i istočnim delovima Srbije će zbog mogućeg grada i olujnog vetra na snazi biti narandžasti meteo-alarm.

Pljuskovi i grmljavina koji se sutra očekuju u Srbiji lokalno će biti intenzivniji, od 20 do 40 milimetara za kratko vreme, uz grad i olujni vetar sa većom verovatnoćom pojave u južnim, centralnim i istočnim krajevima zemlje posle podne i uveče, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Zbog padavina koje se sutra očekuju, na području Beograda, Vojvodine i na zapadu i jugozapadu Srbije na snazi će biti žuti meteo-alarm, dok je narandžasto meteo-upozorenje zbog mogućeg grada proglašeno u Šumadiji, Pomoravlju, Jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Na slivovima Mlave, Peka, Crnog i Belog Timoka, Resave, Nišave, Nere i Brzave tokom 29 i 30. avgusta moguća su lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava.

Padavine najpre na zapadu Srbije
Uveče i tokom noći jače naoblačenje, koje će najpre zahvatiti zapadne predele, donoseći kišu, pljuskove i pad temperature.

U utorak osveženje u svim krajevima, a ponegde bi moglo biti i kratkotrajnih nepogoda.

Lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi sa količinom kiše više od 20 mm za kratak vremenski period, grad i olujni vetar. Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 16 do 22, a najviša od 27 do 31 stepen.

Nevreme već stiglo u Italiju, Sloveniju i Hrvatsku
U Istru je stiglo pogoršanje vremena uz pojavu opasnih meteoroloških prilika. U prepodnevnim satima došlo je do razvoja jačeg naoblačenja, a pogoršanje je kulminiralo oko podneva, prenosi Istramet. Pijavica zabeležena na području Rovinja.

Zbog olujnog nevremena i obilnih padavina na području Lombardije na snazi je crveni meteo-alarm, dok je narandžasti u pokrajinama Toskane, Venete, Ligurije i delu Pijemonta.

Slovenačka Agencija za životnu sredinu izdala je crveno upozorenje za severni deo zemlje zbog mogućih lokalnih nevremena sa produženim pljuskovima.

naslovi.net