Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se prisutnim medijima u Budimpešti u okviru svoje dvodnevne posete toj zemlji.

Nakon susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i sa srpskim atletičarima, predsednik Vučića obratio se prisutnim medijima i saopštava teme o kojima su razgovarali.

– Imali smo važan sastanak sa zvaničnicima Mađarske. Razgovarali smo o brojnim projektima, pre svega pruzi Beograd – Budimpešta. Zamolio sam Orbana da mađarska strana ubrza deo u Mađarskoj, da bismo za samo dve godine išli do Budimpešte za 2 sata i 40 minuta- saopštio je srpski predsednik i nastavio:

– Razgovarali smo o energetskim opasnostima po dve zemlje i kako da zaštitimo interese naših zemalja. Ponudili smo dodatnu saradnju Mađarskoj u vezi sa Expom. Želimo i mi da izgradimo onakav stadion kakav smo juče videli.

Predsednik je rekao da je, u kontekstu EXPO izložbe, ponuđena saradnja Mađarskoj.

Kako je istakao, do oktobra treba da donesemo odluku da napravimo sportski reon, gde će biti Atletski, sportski stadion, bazeni, skakaonice.

– Do oktobra moramo doneti odluku, da napravimo nešto što će da bude poput najvećeg sportskog reona u ovom delu Evrope, gde ćete imati i atletske i fudbalske stadione, da napravimo bazene za vodene sportove. Moramo da nađemo rešenje za to. Postoji jedan problem po pitanju naših novih stadiona, ko će da ih održava. Zato ćemo pronaći neku od najboljih svetskih kompanija koja će nam pomoći da održavamo to, ali i da stalno donosi nove sadržaje – kaže Vučić.

On ističe da je razgovarano i o graničnom prelazu sa Mađarskom, i da će biti urađeno nešto što nije urađeno do sada.

– Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu za građane Srbije i Mađarske. To će biti veliko, zahtevaće stotine miliona evra ulaganja. Zajednički ćemo to ponuditi našim rumunskim prijateljima, da na tromeđi uradimo još jedan takav prelaz. To je predlog mađarske strane, mi smo to prihvatili sa oduševljenjem. To su bile glavne teme razgovora – rekao je predednik i dodao ga čeka sastanak sa Erdoganom, i da će u narednom periodu učestvovati na Demografskom samitu u Mađarskoj, zatim će Katalin Novak posetiti Srbiju, a nakon toga i Orban.

Pitanja novinara

Odgovarajući na pitanje u vezi sa napadima iz Crne Gore odakle stižu optužbe da se Srbija meša u formiranje nove Vlade, Vučić je rekao da neki žive na tome da rade kampanju protiv Srbije i da na tome zarade političke poene.

Predsednik kaže da nije shvatio zašto je predsednik Socijaldemokrata Damir Šehović shvatio kao pretnju njegove reči.

– Ko je taj čovek. Šta su to socijaldemokrate. Jel to stranka neka. Kakva je to stranka. Koliko posto imaju? U kojoj zemlji? Ozbiljno pitam? Jel iz Crne Gore. Nikada nisam čuo za njega. Neki ljudi žive na tome da prave kampanju protiv Srbije, i na tome dobijaju političke poene. Jel mislite da treba da im dignemo spomenik. Kada oni nude Srbima fizičko i likovno da uđu u Vladu, oni kažu da je to pritisak – rekao je on.

Vučić ističe da se Crnoj Gori svi ambasadori smeta mešaju ko sme da uđe u Vladu, a da od Srba očekuju da im se zahvale na priznanju nezavisnosti tzv. Kosova.

– Ako se odcepe Ulcilj ili Plav, mi to prihvatimo odmah, a ako nam odmah ne pošaljete šampanjac, mi ćemo da kažemo da nam pretite? To je kao kada Kurti izaziva nemire, a oni kažu nije Kurti kriv, već Vučić što ne priznaje Kosovo. Mi da pretimo Crnoj Gori? Kakve su to gluposti, ne pada nam na pamet. Mi samo pitamo kakva je pozicija Srba. Samo ne možete da nam branite da pitamo šta je sa 30 odsto Srba u toj zemlji. Nemci u Mađarskoj imaju sve – od vrtića do škole. A Nemaca je veoma malo u Mađarskoj. A Srba 30 odsto, a nemaju nikakva prava. Najbolje da napravimo posebne zahvalnice za sve koji su priznali Kosovo. I ako bi mogao Vučić da ih pomene, samo onda postaju važni. Kao i ovi iz opozicije. “Čim me je pomenuo, mnogo me se plaši” – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da Mađarska odlično razume situaciju na KiM, i da je naišao na razumevanje od strane Viktora Orbana.

– Verujem da će se taj trend nastaviti, jer se mi ponašamo kao iskreni prijatelji. I naši narodi to osećaju na svakom koraku – rekao je on.

Vučić ističe da ne zna zašto je pozvan na sastanak u Grčkoj.

– Jedna od tema će biti evrointegracije. Ne bi oni mene zbog toga zvali, a otkud znam zašto su me zvali. Čak i da znam, ne bih o tome pričao – rekao je predsednik Srbije.

Vučić se osvrnuo i na temu izbora.

– Slede nam lokalni, pokrajinski izbori, sasvim verovatno i parlamentarni izbori. Do pre tri dana su nam govorili da neće ni na jedne izbore. Nije ovo fontana želja. Izbori će imati vrlo brzo, da li za tri ili šest-sedam meseci. Ja se uvek radujem onima koji misle da će da izađu lako sa svojim protivnikom. To govori o pristupu. Taj pristup lako ćemo. Za one koji na svakoj utakmici moraju da pobede nema lake utakmice. Za nas je svaka politička borba teška i biće teška. Kada pogledate kako Beograd danas izgleda , kako je izgleda razlika je drastična. Da ne pričam da je plata u Beogradu samo dvostruko veća. Svakako nismo sigurni pobednici, meni je drago da oni jesu. Sinioć je bilo 2:0 za Dinamo pa nisu pobedili u Atini.

O tekstu Tajmsa u kom je napadnut, i označen kao Vito Korleone i Al Kapone, kaže da je u pitanju velika prevara.

– Svi su to stavili u naslov u regionu, kao da je to Tajms napisao, a to je rekao onaj idiot Srđan Milivojević. Zamislite da ja sada komentarišem Srđana Milivojevića. Ali hvala Tajmsu na onom delu da sam mirotvorac bez kojeg ni najjači ne mogu, to je njihov deo. Tako se vodi kampanja, nađete nekog Srđana Milivojevića da priča šta hoćete, ogradite se zbog naslova, a u tekstu nema ništa. Trla baba lan, da joj prođe dan. Znate koliko se ja sekiram zbog tih tekstova. A kada vidim da pišu loše, samo hoću da vidim njihove namere, a zabrinuo bih se da pišu lepo o meni – rekao je Vučić.

– Nema lake borbe, kada mislite da je laka tada je izgubite. Svaka politička bitka je teška. Kada pogledate kako je Beograd izgledao danas i 2012. samo razglednice da vidite pa to nisu isti gradovi. Plata je danas dvostruko veća nego što je bila. Neće nam nigde biti lako da pobedimo. Borićemo se, svakako nismo sigurni pobednici. A meni je drago da oni jesu, postaraćemo se da napravimo iznenađenje.

Kurir.rs