BUDIMPEŠTA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan sadržajem razgovora sa brojnim svetskim liderima u Budimpešti i izrazio veliku zahvalnost premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na gostoprimstvu.

“Mnogo dobrih sastanaka i razgovora sa predsednicima Turske, Uzbekistana, Azerbejdžana. Poseban razgovor sa emirom Države Katar šeikom Tamimom bin Hamad Al-Tanijem i očekujem uskoro njegovu posetu našoj zemlji. Razgovarali smo o mnogim važnim stvarima za Srbiju i to će nam omogućiti nove investicije, mnogo napretka u budućnosti, mnogo toga što moramo da uradimo za naše građane”, poručio je predsednik Srbije u video poruci na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

On se zahvalio ljudima u Srbiji koji su, kako je rekao, “prepoznali naše namere i mere koje donosimo”.

“Više od 350.000 dece i više od 220.000 majki se već prijavilo za pomoć države. U jednom danu više od 700 hiljada penzionerskih kartica je podeljeno. Pozivam penzionere da nastave da se prijavljuju, imaće ogromne koristi od posedovanja penzionerskih kartica i građane Srbije da se spremamo za EXPO, da radimo i da se borimo. Živela Srbija”, poručio je Vučić.

On je rekao da je prava sreća što je juče u Budimpešti prisustvovao osvajanju prvog zlata u istoriji Srbije na svetskim atletskim prvenstvima i još jednom čestitao zlatnu medalju srpskoj atletičarki Ivani Vuleti.

Sijarto: Bez Vučića ne bi bilo ni istorijskog prijateljstva Srbije i Mađarske

Bez Aleksandra Vučića ne bi bilo ni istorijskog prijateljstva Srbije i Mađarske, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

“Srbiju i mene povezuje hiljadu niti, kako u doslovnom tako i u prenesenom smislu. Danas praktično nema mađarske energetske bezbednosti bez energetske bezbednosti Srbije, niti obrnuto”, napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Kako je naveo, dobra vest je da će srpsko-mađarska regionalna kompanija za trgovinu gasom početi da radi u septembru.

“MOL i Trasnafta vredno rade na izgradnji naftovoda koji povezuje naše zemlje. Pored toga, nastavljamo da skladištimo više od 100 miliona kubnih metara prirodnog gasa za Srbiju”, istakao je mađarski ministar.

Naveo je da je definitivni cilj da jedan od najprometnijih graničnih prelaza u Evropi, između Reske i Horgoša, bude najsavremeniji putni prelaz u Evropi.

“Velika ulaganja potrebna za to su pred nama”, naveo je Sijarto i dodao da je jedan od bezbednosnih zadataka zaustavljanje sve većeg migracionog pritiska.

Predsednik Vučić boravio je u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, tokom koje je prisustvovao ceremonijama obeležavanja Dana državnosti Mađarske i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici – Budimpešta 2023.

naslovi.net