Panceri su posle žestoke i izjednačena bitke u finalu slavili sa 83:77

Bajka se nije završila srećnim krajem. Bespoštedna borba i odlična igra naših reprezentativaca nije rezultirala pobedom nad Nemačkom u finalu. Izabranici Gordona Herberta su slavili sa 83:7 .

Počelo je sa brigom, u jednom doskoku Ognjen Dobrić je osetio bol u zglobu i morao je da izađe sa parketa. U izjednačenoj borbi tokom prvih deset minuta iz drugog plana iskočio je Vanja Marinković sjajnom napadačkom rolom sa devet poena.

Početkom druge etape podigli smo prednost na 28:23, ali su se Nemci protiv naše druge petorke konsolidovali i serijom 8:0 došli do prednosti. Na scenu u tom trenutku stupa Bogdan Bogdanović i trojkom ruši zonu rivala. Davidovac krade loptu i u kontri vraća tri poena prednosti, a kapiten pokazuje da je najbolji igrač šampionata i serijom od pet poena dovodi Srbiju do 42:38. Ipak, žilavi Nemci serijom 5:0 ponovo preuzimaju inicijativu.

Prvo poluvreme počelo je trojkom Stefana Jovića, a drugo poenima Denisa Šrudera. Sjajna odbran na Milutinovu donosila je sigurnost Nemcima, a nama oduzela jedno od najjačih oružja, pa su Panceri u 25. minutu došli do najveće prednosti – 55:51. Najbolji centar Srbije prve poene postigao je upravo polovinom treće etape sa linije slobodnih bacanja. Šruder nastavlja sa dobrom igrom i povećava na 59:53, Bonga faulira Milutinova, ali se pištaljka nije čula. U polukontri Bogdanović faulira Bongu, a Milutinov dobija tehničku i rival stiče najveću prednost – 62:53. Posle promašaja Davidovca sa linije bacanja Mo Vagner vodi Nemce na dvocifrenu prednost 64:53. Gudurić smanjuje ispd deset, ali Franc Vagner uzvraća trojkom. Petrušev daje koš, ali stariji Vagner ispravlja svoj promašaj za 69:57.

Avramović poslednju četvrtinu počinje kucanjem na pas Bogdanovića. Sjajni Čačanin postiže u 23. minutu trojku sza 62:71, potom iznuđuje faul u napadu Bonge, a Petrušev smanjuje na 64:71. Odlično čuvanje Bogdanovića, Avramović sjajno koristi i odžava nas na sedam poena minusa. Posle par neiskorišćenih napada ponovo na scenu stupa Avramović i trojkom nas dovodi na minus četiri. Tajs uzraća istom merom, a Davidovac pravi faul na 229 sekundi pre kraja. Pešić izvlači Bogdanovića da bi predahnuo.

U poslednja dva minuta Nemci ulaze sa plus devet, ali Avramović trojkom vraća nadu. Šruder promašuje trojku, Aleksa pod faulom šutira trojku i dobija tri slobodna bacanja. Pogađa sva tri i smanjuje na 75:78. Bogdanović krade loptu Bongi, ona dolazi do Gudurića i on na minut do kraja promašuje trojku. Šruder sa penala na 48,7 do kraja promašuje kjedno slobodno bacanja – 79:75. Gudurić na 39,5 sekundi pod faulom promašuje ulaz i ide na liniju penala – 77:79. Šruder na 21,4 vraća četiri poena prednosti Nemcima – 81:77. Selektor Pešić je uzeo tajm aut, da bi dao smernice za završnicu. Avramović promašuje trojku, ona dolazi do Gudurića čiji pas Milutinovu odlazi u aut na 13 sekundi do kraja. Sledi faul na Šruderu koji pogađa oba i obzbeđuje titulu Nemcima.

Sportski žurnal