Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuel Žiofre, ambasador Slovenije Damjan Bergant i zamenik ambasadora Francuske Fatih Akcal sastali su se tokom dvodnevne zvanične posete Novom Pazaru sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Kroz realizaciju projekata u različitim oblastima, sa posebnim fokusom na sektor privrede i ekologije, kao i ulaganje u infrastrukturu, najavljen je nastavak partnerstva.

„Sastanak je potvrda o nastavku dobre saradnje koja će u periodu pred nama biti na još većem nivou u svim oblastima, sa fokusom na ekologiju, i privrednu delatnost. Želimo da usmerimo zajedničke kapacitete na stvaranje boljih uslova života za naše građane“, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac. Osvrnuvši se na izjavu ambasadora Francuske Pjera Košara od pre nekoliko meseci, da će Francuska i EU podržati konkretan razvoj Novog Pazara, gradonačelnik Biševac je istakao da će Svetska banka i Razvojna agencija Francuske finansirati infrastrukturne projekte u oblasti saobraćajnica, rasvete i životne sredine.

Taj projekat je vredan skoro 3 miliona eura.
Politika pridruživanja zajednici evropskih zemalja podrazumeva da lokalne zajednice unutar jedne zemlje u tom procesu imaju važnu ulogu.

„Evropska Unija i Srbija su partneri u ideji priključivanja EU, ali želimo da se, sem Beogradom, bavimo i potrebama različitih delova Srbije i ovog, za celu zemlju izuzetno važnog regiona. Imajući u vidu da na ovim prostorima žive zajednice manjinskih naroda, važne su nam njihove potrebe kao i slika o potrebama ovdašnjih privrednika, reč biznisa sa čijim ćemo se predstavnicima sastati sutra“, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ističući da će se EU i Novi Pazar u budućnosti sa mnogo pažnje posvetiti realizaciji zajedničkih projekata u oblasti životne sredine, kao jednog od najvažnijih pitanja u Evropskoj uniji.

rtvnp.rs