Slanje kontroverzne municije s osiromašenim uranom za američke tenkove dio je novog paketa pomoći Kijevu vrijednog milijardu dolara.

Rusija je osudila plan Washingtona da snabdije ukrajinsku vojsku municijom koja sadrži osiromašeni uran u sklopu novog paketa pomoći Kijevu od milijardu dolara, opisujući odluku o isporuci kontroverznog oružja kao nehumanu.

Pentagon je u srijedu saopćio da će municija s osiromašenim uranom za tenkove Abrams američke proizvodnje biti dio novog vojnog paketa vrijednog do 175 miliona dolara, od više od milijardu dolara podrške za civile i odbranu koju je američki državni sekretar Antony Blinken najavio u Kijevu.

“Odluka administracije da snabdije Ukrajinu oružjem s osiromašenim uranom pokazatelj je nehumanosti”, objavila je ruska ambasada u Washingtonu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram nakon američke objave.

“Jasno, sa svojom idejom nanošenja ‘strateškog poraza’, Washington je spreman boriti se ne samo do posljednjeg Ukrajinca, već i uništiti cijele generacije”, rekli su iz ambasade.

“SAD namjerno prenosi oružje s neselektivnim učinkom”, dodala je ambasada.

“Potpuno je svjestan posljedica: eksplozije takve municije rezultiraju stvaranjem pokretnog radioaktivnog oblaka. Sitne čestice urana talože se u dišnim putevima, plućima, jednjaku, nakupljaju se u bubrezima i jetri, uzrokuju rak i dovode do inhibicije rada cijelog organizma.”

Uz granate s osiromašenim uranom za tenkove koje SAD planira isporučiti Ukrajini, novi paket vojne pomoći uključuje protutenkovske projektile Javelin, taktičke sisteme zračne navigacije i dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS).

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo ranije ove godine poslalo municiju s osiromašenim uranom u Ukrajinu, ovo će biti prva američka isporuka kontroverznih oklopnih granata Ukrajini i trebala bi potaknuti kontroverze oko upotrebe takvog oružja na bojnom polju.

Nedavno je SAD bio kritiziran zbog slanja kasetnih bombi u Ukrajinu, uprkos zabrinutosti zbog opasnosti koju takvo oružje predstavlja za civile.

Upotreba granata s osiromašenim uranom nije zabranjena međunarodnim pravom.

Međutim, o njihovoj se upotrebi žestoko raspravlja, a protivnici poput Međunarodne koalicije za zabranu oružja s uranom govore da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine s osiromašenim uranom, uključujući rak i urođene mane.

Uran je izuzetno gust metal, oko 1,7 puta gušći od olova, i toliko je tvrd da ne mijenja oblik kada pogodi metu. Kao nusproizvod obogaćivanja urana, municija s osiromašenim uranom može lako probiti oklop i samozapaliti se u plamenom oblaku prašine i metala.

Nije radioaktivna
Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da municija nije radioaktivna i “nije ni blizu da ide u” sferu nuklearnog oružja.

“Ovo je uobičajena vrsta municije koja se koristi posebno zbog svojih sposobnosti probijanja oklopa”, rekao je.

Nakon što je Velika Britanija u martu dostavila municiju s osiromašenim uranom, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će Moskva “odlučno odgovoriti” i optužio Zapad za raspoređivanje oružja s “nuklearnom komponentom”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je tada rekao da je takva municija “korak prema ubrzavanju eskalacije”.

Putin je najavio da će Rusija odgovoriti Velikoj Britaniji stacioniranjem taktičkog nuklearnog oružja u susjednoj Bjelorusiji, prvom izvan Rusije od pada Sovjetskog saveza.

Blinken je u srijedu rekao da će najnovija pomoć Kijevu osigurati da Ukrajina “ima ono što treba” za uspjeh u svojoj protuofanzivi protiv ruskih snaga koja je u toku, te da će također ojačati dugoročnije odbrambene sposobnosti Ukrajine.

“Svakako, vidimo važan napredak koji se sada postiže u protuofanzivi, i to je vrlo, vrlo ohrabrujuće”, rekao je Blinken ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u Kijevu.

Institut za proučavanje rata, think tank sa sjedištem u Washingtonu, rekao je u srijedu da je ukrajinska vojska nastavila izvještavati o napredovanju prema ruskim prvim linijama u protuofanzivi, posebno oko grada Bahmuta u regiji Donjecka i Robotina u regiji Zaporožje.

balkans.aljazeera.net