BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu danas je za 23. oktobar odložen početak ponovoljenog suđenja suspendovanom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću, optuženom da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi koja se vodi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Suđenje je odloženo zbog izostanka Stolićevog branioca i drugooptuženog Filipa Golubovića.

Suđenje se ponavlja nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Stolić bio osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a drugooptuženi Golubović na 14 meseci zatvora, jer ga je podstrekavao.

Kako je ocenio Apelacioni sud, prvostepeni sud nije dovoljno argumentovao svoje obrazloženje presude u vezi sa korišćenjem aplikacije SKY, jer, kako je navedeno, “nije dovoljno reći da je taj dokaz pribavljen putem međunarodne pravne pomoći”.

Ukinut je i oslobađajući deo presude Stoliću i Goluboviću za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, za sta im se suđenje takođe ponavlja.

Prema optužnom predlogu, na molbu drugooptuženog Golubovića, Stolić je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o tome da li su izdate poternice za Srđanom Jezdimirom, Marinom Golubović i Jelicom Milošević.

Zauzvrat je, kako se sumnja, dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Veljka Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.

indeksonline.rs/Tanjug