BEOGRAD – Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da je predsnedik Srbije Aleksandar Vučić u pravu kada kaže da je nova haška optužnica još jedan vid pritiska na Srbiju, usred novih tenzija na Kosovu i Metohiji.

On je za Tanjug rekao da nije iznenađen novom haškom optužnicom protiv njega, da je nije još pročitao jer je nije dobio, ali da zna šta stoji u njoj.

Kako je naveo, optužen je za nepoštovanje suda zbog objavljivanja poverljivih dokumenata i podataka o lažnim zaštićenim svedocima.

“Oni su već nekoliko godina vodili istragu i neprekidno podnosili zahteve i meni i Ministarstvu pravde, da se sve moje knjige koje su na spisku od 50 naslova zaplene i unište. Meni ne pada na pamet da svoje knjige uništavam”, naglasio je on i dodao da je prošle godine saslušan mali broj njegovih saradnika iz stranke koji su takođe radili na knjigama.

Istakao je da je po zakonu Srbije isporuka haškom tribunalu nemoguća jer je svojevremeno SRJ usvojila zakon da se mogu izručivati srpski državljani samo ako su optuženi za najteža krivična dela koja se sude po međunarodnom javnom pravu.

“Već su jednom to razmatrali u specijalnom sudu i odbačen je zahtev u pogledu Verice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića. Oni su i dalje optuženi i za njima je još uvek raspisana crvena Interpolova poternica”

Kada je reč o kriznoj situaciji na KiM, Šešelj kaže da je očigledno da iza toga stoje strane sile, u prvom redu Velika Britanija, koja je, kako kaže, to i osmislila, a da su se nemačke službe najviše angažovale u realizaciji.

“Ovde je jedna grupa Srba koja se iz čistih namera pobunila. Od antičkog doba, opravdana je svaka pobuna protiv tiranije. Na Kosovu je uspostavljena separatistička tiranija Albanaca nad srpskim stanovništvom, i svaka srpska pobuna je opravdana i sa moralnih i sa političkih razloga”, izjavio je predsednik SRS.

Komenatiišući svoju izjavu da će se rado odazvati sudu u Hagu samo ako se sud izmesti iz Holandije u neku drugu državu, Šešelj je predložio da to bude Avganistan, iz više razloga.

“Prvo, Avganistan je planinska država, Kabul je na visokoj nadmorskoj visini, tamo je klima suva što nama starcima odgovara zbog pluća, a avganistanski narod je to zaslužio zbog svoje veličanstvene pobede nad američkom soldateskom posle dvadesetogodišnjeg rata”, rekao je on i dodao da Avganistan zaslužuje da mu se ukaže to poverenje iz moralnih političkih razloga.

indeksonline.rs/Tanjug