PODGORICA – Profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić očekuje da će nova crnogorska Vlada biti formiranja u poslednjim danima zakonskog roka, koji ističe početkom novembra, jer će, kako kaže, u suprotnom mandatar Milojko Spajić biti surovo kažnjem na sledećim izborima.

Ako nove vlade ne bude, biće novi izbori na kojima će, prema rečima Bešića, Pokret Evropa sad biti najveći gubitnik.

Bešić je gostujući u emisiji “Argumenti” na TVCG naveo da Spajić ima više kombinacija i da je samo pitanje kakvu će odabrati i u odnosu na to će morati da snosi određenu političku odgovornost.

Kakva god da bude ta Vlada, kaže Bešić, ona neće biti idealna, ali je bitno da se što pre dođe do političke stabilnosti.

“Kad političke stabilnosti nema to nije dobro ni za koga, ni za građane, ali ni za te partije”, naveo je i dodao da svaka matematika je mogla da kaže da će biti problema sa sastavljanjem te vlade.

“Akteri koji žele da budu u Vladi žele da to bude što pre i razumem tu vrstu nestrpljenja, ali nakon tri decenije vlasti DPS-a ovo je normalno. Ranije ste imali jake i predvidljive koalicione dogovore. I tada je bilo trgovine, ali je DPS umeo da trguje, ali da to ne bude toliko pred očima javnosti”, naveo je Bešić

Ističe da Spajić mora o ovom procesu efektivno da komunicira sa javnošću, a ne da pušta analitičare i medije da nagađaju šta se dešava. Komunikacija sa javnošću mora biti gotovo na dnevnom nivou, a posebno nakon razgovora sa političkim subjektima, naveo je Bešić.

Poručuje da građani moraju da pokažu strpljenje, a politički akteri da izvan partijskih interesa stave značajnije – interese građana.

Komentarišući tvrdnje iz PES da postoje opstrukcije u pregovorima o vladi, Bešić ističe da građanima nije jasno od koga one dolaze.

“Ako neko traži veći broj ministarstava to nije opstrukcija nego pregovori. Ono što može da se kvalifikuje kao opstrukcija, to su postupci dve poslanice PES-a koje su u kontaktu sa Jakovom Milatovićem. One nisu pod kontrolom PES-a i Spajića i imaju neki svoj koncept, da li je njihov ili nečiji drugi, pokazaće se, i to se može kvalifikovati kao opstrukcija. One će ili promeniti stav ili će biti isključene iz partije, ali bilo bi dobro da one nastupaju autonomno i treba da izađu u javnost i iznesu svoj stav. Očekujem da one nešto kažu i daju razloge zašto ne podržavaju Spajića”, kaže Bešić.

On ne vidi upliv sa strane kada je reč o pregovaračkom procesu i ističe da je jasno da vladajuće strukture Srbije vode otvorenu kampanju da ZBCG bude deo vlasti u Crnoj Gori, ali da i da se isto tako ponašaju i zapadni partneri koji ne žele ZBCG u vladi.

“E sad, to što radi vlada Srbije zove se opstrukcijom, a kada to rade zapadne ambasade onda to nije opstrukcija. Zašto zapadni partneri neće ZBCG u vlasti, jer je jasno da ta kolicija ne želi da ima identifikaciju sa EU, oni neće biti protiv, ali ne zagovaraju tu proevropsku agendu. Pri tome su vrlo benevolenti prema Rusiji, i zato je konfrontacija sa njima, a ovi ne shvataju da bez te agende neće pridobiti zapadne partnere”, kaže Bešić.

Ističe da je tačna konstatacija bivšeg DF-a da se PES pre ili kasnije, da bi imali stabilnu vladu, mora opredeliti ili za ZBCG ili za DPS.

“Mandatar može, da tako kažem, da skrpi tu vladu i mimo toga, ali pitanje je kako će da funkciniše. Program Evropa sad 2, nagađamo šta je to, a ne možete da kažete nećemo da vam kažemo kako ćemo to realizovati. To ne sme da bude tajna”, kaže Bešić.

indeksonline.rs