NJUJORK- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je na radnom ručku koji je u Njujorku organizovao šef evropske diplomatije Žozep Borelj glavna tema bilo pitanje uvođenja sankcija Rusiji, ali da je on rekao da Srbija ima svoje stavove i svoju politiku.

“To je bila glavna tema, svi su mi držali pridike. Prvo su mi prijatelji iz Evrope očitali lekciju po tom pitanju, muški sam podneo. Rekao sam da imamo svoje stavove i svoju politiku”, rekao je Vučić za RTS iz Njujorka na pitanje da li su na jučerašnjem neformalnom ručku pominjane sankcije i da li je na sastancima koje je još imao bilo pritisaka na Srbiju da ih uvede Moskvi.

Vučić je rekao da su na ručku zatim svi iz okruženja, kako je dodao, da bi im se dodvorili, rekli da ne napreduju brzo, iako su uveli 100 odsto politike EU, “za razliku od jedne zemlje”.

“Nekima nije ni potrebno da imaju svoje vlade, jer im sve pošalju iz Brisela, ali su se svi hvalili time što su uradili, za razliku od jedne zemlje, a neće da izgovore reč Srbija. Rekao sam slobodno izgovorite”, preneo je Vučić.

On je dodao da nije bila u pitanju samo Priština, što i nije zemlja, već entitet, nego i dve zemlje koje su rekle da su ispunile sve “za razliku od jedne zemlje”.

“Mislite Srbije. Da se jasno zna ko je ovde slobodarski orjentisan, ko ima svoju vladu, stvarno svoju vladu i svoju politiku”, rekao je Vučić i dodao da je upitao i što njih neće da puste u EU, ako već neće Srbiju.

On je ocenio da je bio dobar sastanak i da Borelj dobro sve razume, ali da mu oni koji, kako kaže, stvarno odlučuju iz Berlina, Pariza i ponekad iz Vašingtona, ne daju da bude iskren do kraja.

indeksonline.rs/Tanjug