KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimr Zelenski ponovio je danas da Ukrajina neće ustupiti deo svoje teritorije zarad postizanja mira.

“Ne, to je naša teritorija”, rekao je Zelenski u intervjuu za američku mrežu CBS.

On je rekao da će Ukrajina napredovati i oslobađati teritorije čak i kad prođe lepo vreme.

Zelenski je ipak priznao da se ukrajinska vojska suočava sa teškom situacijom na frontu i da kontraofanziva ne napreduje dovoljno brzo.

On je rekao i da se u ratu u Ukrajini brani svetski poredak.

“Ako padne Ukrajina, šta će biti za 10 godina? Ako (Rusi) stignu do Poljske, šta je sledeće? Treći svetski rat?”, zapitao je Zelenski.

Kako kaže, Ukrajina brani vrednosti celog sveta.

“Ukrajinski narod plaća najveću cenu. Borimo se za našu slobodu, umiremo. I to nije fikcija, nije knjiga. Borimo se stvarno sa jednom nuklearnom državom koja preti da će uništiti svet”, rekao je on.

On je izrazio zahvalnost Vašingtonu na vojnoj pomoći od skoro 70 milijardi dolara, ali je dodao da to nije samo podrška Ukrajini.

“SAD podržavaju Ukrajinu finansijski i ja sam im zahvalan zbog toga. Samo mislim da ne podržavaju samo Ukrajinu. Ako Ukrajina padne, Putin će sigurno ići dalje. Šta će SAD uraditi ako Putin stigne do baltičkih država? Ako stigne do poljske granice? A hoće”, naveo je on.

Kako je dodao, ceo svet mora da odluči da li “želimo da zaustavimo Putina ili da počnemo svetski rat”.

“Ne možemo da promenimo Putina. Rusko društvo je izgubilo poštovanje sveta. Oni su ga izabrali, pa su ga ponovo izabrali i napravili drugog Hitlera. Oni su to uradili”, rekao je Zelenski.

indeksonline.rs/Tanjug