PODGORICA – Predsednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je javnosti Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji, a konsultant za međunarodne odnose i univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović kaže da je ona skup civilizovanih principa, što je ujedno i zahtev međunarodnih partnera iz EU, ali da u operativnom smislu, ovaj dokument neće promeniti odnose na političkoj sceni.

“Primarni razlog leži u činjenici da dobar deo političkih aktera nije spreman na neophodne reformske zahvate, što je i pokazano u ove tri godine. Takođe, odbačeno je više konstruktivnih predloga i inicijativa, ali i bitno narušen odnos sa EU, posebno zbog zanemarivanja Berlinskog procesa”, kazao je Begović za portal RTCG.

Naglašava da i predsednik i mandatar moraju razumeti da se iz ništa ne može stvoriti nešto, i odluka da se traže partneri u onima koji su se oglušili o preporuke iz Izveštaja o napretku, samo će, kako tvrdi, na duže odložiti suštinske promene.

“Konkretno, obojica moraju odustati od onih koji su promovisali unapred propali koncept Otvorenog Balkana uz klijentelizam i negativnu selekciju tokom 43. vlade. Crnoj Gori su potrebni radikalni reformski zahvati uz zrele pojedince koji su kadri napraviti otklon od klijentelizma i korupcije”, naveo je Begović.

Predsednik Crne Gore, smatra Begović, crpi najveći politički legitimitet u ovom momentu, pa je neophodno da isti koristi kako bi zagovarao sprovodiva i održiva rešenja, dok ponuđena Platforma u ovom političkom trenutku jednostavno neće moći da se operacionalizuje.

“Prema tome, državnički odnos mora počivati na odbacivanju kako sveprisutnog revizionizma poraženih iz drugog svetskog rata, tako i kriminogenih elemenata, jer Crna Gora trenutno ima status nepouzdanog saveznika”, kazao je Begović.

Imajući u vidu kompleksnu geopolitičku dinamiku, našem društvu su, zaključuje Begović, neophodna rešenja za realne nagomilane probleme uz uspostavljanje posebnog aranžmana sa EU.

Milatović je juče javnosti predstavio Platformu za Crnu Goru u EU, istakavši da je to inicijativa koja bi trebalo da okupi sve parlamentarne partije oko ubrzanja EU puta.

“Platformu vidim kao jednu vrstu magistrale, koja je puno veća od bilo koje crnogoske vlade, oko koje mi kao društvo treba da se složimo”, kazao je Milatović novinarima.

Predstavljeni principi odnose se na ranije EU uslove za zaključivanje pregovora o pristupanju. U prvom redu, to su reforma izbornog zakonodavstva, reforma pravosuđa, imenovanja na najviše sudske i tužilačke pozicije, depolitizacija administracije…

Inače, Crna Gora u ovom trenutku ima zatvorena tri od 33 pregovaračka poglavlja sa EU. Pregovori sa EU zvanično su počeli 2012. godine.

indeksonline.rs/Tanjug