ISTANBUL – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas, na velikom minitgu podrške Palestincima u Istanbulu, da je Izrael okupator, a da palestinski Hamas nije teroristička organizacija.

“Izraelci su bili veoma uvređeni zbog ovoga. Turska će predstaviti Izrael svetu kao ratnog zločinca. Međutim, glavni krivac iza svega ovoga što se dešava (u Gazi) je Zapad. Pitam taj Zapad, da li želite da stvorite atmosferu još jednog Krstaškog rata? Oni koji rone krokodilske suze nad civilima ubijenim u ukrajinsko-ruskom ratu sada nemo gledaju ubistva hiljada nedužne dece u Gazi”, naveo je Erdogan, prenosi agencija Anadolija.

Predsednik Turske rekao je da Turska ne odobrava napade na civile u Izraelu i da je Ankara “tužna za svakog civila, ali to izgleda Izrael ne zanima”.

“Izraele, osuđen si da budeš sam. Rekao sam im u Davosu, znate kako da ubijate. Znaju da ubijaju jako dobro”, rekao je Erdogan.

On je takođe istaskao da, u ime njegovog naroda, pozdravlja odluku naroda sa severa Pojasa Gaze da ne napuštaju svoje domove.

“Ne treba da napuštaju domove, grad, pod naletom bombardovanja agresorskih snaga. Ipak, svi znaju da je Izrael samo pijun u regionu i da će biti žrtvovan kada dođe vreme. Zapad je mobilisao svoje političare, medije, da daju legitimitet masakru nedužnih ljudi u Gazi. Izrael čini ratne zločine”, poručio je Erdogan.

On je rekao da je pravo svake zemlje, pa i Izraela, da se brani, ali zapitao je – gde je pravda.

“Ovde se ne radi o odbrani, već o podlom masakru koji se odigrava u Gazi”, istakao je turski predsednik.

Današnjem skupu je prisustvovalo 1,5 miliona ljudi.