PRIŠTINA – Na današnjem sastanku premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i “velike petorke” razgovarano je o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i predstavljen je novi plan za nastavak dijaloga, potvrđeno je iz Kurtijevog kabineta.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je izaslanicima EU, SAD, Nemačke, Italije i Francuske zahvalio na predstavljenom planu i rekao da je “neophodna kvalitetna refleksija i novi pristup” dijalogu sa Beogradom, prenosi portal Reporteri.

“Razgovori se moraju intenzivno nastaviti”, naveo je Kurti.

Na sastanku se, dodaje se u saopštenju, razgovaralo o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosno o primeni Ohridskog i Briselskog sporazuma, prenosi Koha.

Kurti je, takođe, rekao i da je bezbednost prioritet i “hitno pitanje” za Prištinu, nakon dešavanja u Banjskoj 24. septembra i ocenio da je neophodno “kazniti odgovorne kako se takvi događaji ne bi ponovili”.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je ranije danas da je “velika petorka” u Prištinu došla sa planom za nastavak dijaloga i poručio da je što pre potrebno uspostaviti Zajednicu srpskih opština.

Lajčak je rekao da je o tom planu razgovarano sa Kurtijem, a da će se tek razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

“Mi smo smislili plan, razgovarali smo o tome sa Kurtijem i razgovaraćemo o tome sa Vučićem”, naveo je Lajčak, ne iznoseći detalje.

Sastanku sa Kurtijem prisustvovali su, pored Lajčaka, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Francuske i Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i italijanski izaslanik Alesandro Kataneo.

indeksonline/tanjug