NJUJORK – Sudija Artur Engoron, koji vodi građanski sudski postupak protiv Donalda Trampa upozorio je u sredu bivšeg američkog predsednika da stiša reakcije, nakon što je tokom iskaza jednog svedoka frustrirano podigao ruke i naglas razgovarao sa svojim advokatim.

Sudija je izdao upozorenje nakon što se Tramp živahno savetovao sa svojim advokatima za stolom odbrane, tokom drugog dana svedočenja procenitelja nekretnina Daga Larsona na suđenju na Menhetnu.

Državni tužilac Kevin Volas zatražio je od sudije Engorona da zamoli odbranu da “prestane da komentariše tokom svedočenja”, dodajući da svedok čuje ta “dobacivanja”, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

Sudija je zatim zamolio sve da se stišaju svoje rakcije, “posebno ako one imaju za cilj da utiču na iskaz svedoka”.

U sredu je održano drugo ročište u poslednja dva dana u građanskom postupku protiv Trampa, koji preti da ugrozi njegovu imperiju nekretnina i imidž bogatog biznismena.

Engoron je prošlog meseca presudio da su Tramp i njegova kompanija, Tramp Organizejšn, godinama činili prevare preuveličavanjem vrednosti njegove imovine i neto vrednosti u godišnjim finansijskim izveštajima koji su korišćeni za sklapanje poslova i dobijanje boljih uslova za kredite i osiguranje.

Engoron je naredio da upravnik imenovan od strane suda preuzme kontrolu nad nekim Trampovim kompanijama, dovodeći u pitanje budući nadzor nad Trampovim tornjem i drugim imanjima.

Apelacioni sud je privremeno blokirao nalog, jer je u toku žalba na pretpretresnu odluku.

indeksonline.rs/Tanjug